Linkovi

Osnovan opozicioni blok Savez sa Srbiju


Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, govori na osnivačkoj skupštini Saveza za Srbiju, u Centru Sava, u Beogradu, 2. septembra 2018. (Foto: Narodna stranka, Tviter)
Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, govori na osnivačkoj skupštini Saveza za Srbiju, u Centru Sava, u Beogradu, 2. septembra 2018. (Foto: Narodna stranka, Tviter)

Opozicioni politički blok Savez za Srbiju, koji čini 10 članica - političkih partija i pokreta - formalno je u nedelju uveče formiran u beogradskom Centru Sava.

Savez se zalaže za uspostavljanje uslova za fer izbore, borbu protiv kriminala, novu ekonomsku politiku, zapošljavanje mladih i borbu protiv siromaštva. Blok se protivi i članstvu Kosva u Ujedinjenim nacijama.

U Savezu za Srbiju ujedinjeni su Narodna stranka, Demokratska stranka, pokret Dveri, Levica Srbije, kao i Zdrava Srbija, Pokret za preokret, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije "Otadžbina", Udruženi sindikati "Sloga", Zajedno za Srbiju. U Savezu je i nekadašnji predsednik Demokratske stranke i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas koji je i inicirao osnivanje SZS.

Lideri Saveza ranije su navodili da će odluke biti donošene konsenzusom, da neće imati jednog predsednika, već predsedništvo u kome će biti predstavnici svih deset osnivača, a predsedavajući će se rotirati na svakih mesec dana po azbučnom redu imena članova predsedništva.

Osnivači Saveza za Srbiju ocenili su da politička scena u Srbiji "više nije ista" i da sada "svi opozicioni birači imaju nadu da može doći do promena". U zajedničkoj izjavi, oni su naveli da se nisu okupili samo da bi smenili vlast koju predvodi predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, već da bi "smenili politiku ponižavanja svi građana Srbije".

"Zato smo prešli sa reči na dela i dogovorili se oko 30 programskih tačaka od čijeg sprovođenja zavisi normalan život svakog građanina. Borba protiv politike siromaštva koju sprovodi aktuelna vlast, slobodni izbori, nezavisni mediji, investiranje u domaću privredu, mere za podsticaj nataliteta i podršku porodicama, ispitivanje porekla imovine i pitanje Kosova i Metohije - tu nema mesta našim ideološkim razlikama. To daje nadu da u Srbiji može doći do promena", stoji u izjavi.

Lideri stranaka poručili su da ovakvim okupljanjem žele da građanima ponude alternativu aktuelne vlasti, alternativu koja želi da, kako su rekli, menja Srbiju.

Dragan Đilas, obraćajući se delegatima, pozvao je sve pojedince, stranke i organizacije da se priključe Savezu i da zajedno naprave zemlju kakvu žele.

"Počeli smo da gradimo jednu kuću koja je prosperitetna. Nije dosta nas 10, potrebno je da se okupe svi pojedinci. Ljudi priključite nam se, dajte da zajedno radimo, ostavite priče o mandatima, o pozicijama, dođite da napravimo zemlju kakvu želimo", rekao je Đilas. Simbolično je za stolom za kojim su osnivači sedeli ostavio praznu stolicu, kao znak da u savezu ima mesta i za ostale koji žele da mu se priključe.

Predsednik DS Zoran Lutovac rekao je da razlike i posebnosti medju članicama Saveza sada nisu bitne, već da je bitno da svi oni slušaju gradjane Srbije i da normalizuju svakodnevni i politički život.

"Sada nam je potreban jedan širok savez, a sve ostalo su ideološke ili programske koalicije. Nisu bitne razlike, sada je bitno to što nas objedinjuje, a objedinjuje nas želja da napravimo državu u kojoj možemo da pokazujemo svoje posebnosti i razlike", rekao je Lutovac dodajući da će posebnosti doći na dnevni red kada stvore demokratsku državu.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da od danas građani imaju mogućnost da biraju između ujedinjene vlasti i ujedinjene opozicije, dok je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao da članovi Saveza moraju da budu solidarni, da sa verom u dostojanstvenu državu i "svetsku Srbiju" naprave nešto zbog čega se neće stideti sutra da pogledaju u oči svojoj deci.

Lideri Zdrave Srbije i Pokreta za preokret, Milan Stamatović i Janko Veselinović istakli su da je prvi zadatak za koji moraju da se izbore stvaranje uslova za fer i demokratske izbore, a predsednik pokreta "Otadžbina" sa Kosova Slaviša Ristić rekao je da su oni odlučili da pristupe savezu jer u jednoj od 30 tačaka, oko kojih su se okupili, jasno piše da će se poštovati Ustav Srbije i Rezolucija UN 1244 i medjunarodno pravo i da će se protiviti bilo kojem aktu koji bi za posledicu imao afirmaciju medjunarodnog subjektiviteta, uključujući članstvo u UN "takozvane države Kosovo".

Za predsednika Udruženih sindikata "Sloga" Željka Veselinovića razlog pristupanja Savezu je želja za borbu za prava radnika, dok je predsednik Levice Srbije Borko Stefanović rekao je da Srbija od danas "maršira ka pobedi i pravdi".

XS
SM
MD
LG