Linkovi

Oslobođeni Amerikanci napustili Iran


Avion švajcarskog ratnog vazduhoplovstva tipa Falkon 900 za koji se veruje da je prevezao američke državljne iz Teherana do Ženeve na pisti aerodroma u tom gradu
Avion švajcarskog ratnog vazduhoplovstva tipa Falkon 900 za koji se veruje da je prevezao američke državljne iz Teherana do Ženeve na pisti aerodroma u tom gradu

Novinar Vašington Posta Džejson Rezaijan, bivši američki marinac Amir Mirzaei Hekmati i hrišćanski sveštenik Said Abedini stigli u Ženevu, sledi im put za Nemačku...

Avion sa nekoliko Amerikanaca koji su su oslobođeni u sklopu razmene zatvorenika sa Iranom sleteo je u Švajcarsku, pošto je ranije danas poleteo iz Teherana.

Među onima koji su bili u avionu iz Teherana za Ženevu su novinar Vašington Posta Džejson Rezaijan, bivši američki marinac Amir Mirzaei Hekmati i hrišćanski sveštenik Said Abedini, kojima predstoji put za američku vojnu bolnicu u Nemačkoj, gde će ih pregledati lekari.

Sa Rezaijanom putuju i njegova supruga, takođe novinarka Jeganeh Salehi i njegova majka.

Oslobađanje čevorice američkih zatvorenika objavljeno je juče, svega nekoliko sati pre nego što su iranske i zapadne diplomate u Beču saopštile da počinje implementacija nuklearnog sporazuma između zapadnih sila i Irana.

Navodeći izjavu neimenovanog američkog zvaničnika, novinaska agencija Rojters prenosi da se četvrti oslobođeni Amerikanac Nosratolah Hosravi-Rudsari nije ukrcao na avion koji je napustio Teheran. U ranijem saopštenju Stejt departmenta navodi se da su "Iran napustili svi oni koji su to želeli".

Peti američki državljanin, student jezika Metju Trevičik koji je takođe juče oslobođen, ali izvan okvira razmene zarobljenika, bio je u pritvoru od kraja prošle godine. Visoki američki zvaničnik je - kako prenosi Vašington post - rekao je da je i on već napustio Iran.

XS
SM
MD
LG