Linkovi

Iran oslobodio američke zatvorenike


Džejson Rezaian, novinar Vašington posta oslobođen posle 500 dana u zatvoru
Džejson Rezaian, novinar Vašington posta oslobođen posle 500 dana u zatvoru

Među oslobođenima je i dopisnik Vašington Posta, Džejson Rezaian koji je provero više od 500 dana u iranskom zatvoru.

Iran je saopštio da je oslobodio četiri Amerikanca iranskog porekla, u okviru razmene zatvorenika, a iranski mediji su objavili da je među njima i dopisnik Vašington Posta, Džejson Rezaian.

Američki zvaničnici u Beču potvrdili su da je oslobađanje zatvorenika dogovoreno sa Iranom i naveli da je i sedam Iranaca koje su držale Sjedinjene Države zbog kršenja sankcija takođe oslobođeno.

Jedan visoki američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman opisao je dogovor o zatvorenicima sa Iranom kao "humanitarni gest" a ne kao razmenu špijuna.

Državni mediji u Teheranu objavili su da su pored Rezaiana među oslobođenima i hrišćanski sveštenik Saed Abedini i američki marinac Amir Hekmati.

Rezaian, koji je šef biroa lista u Teheranu, poseduje dvojno državljanstvo, američko i iransko. On se nalazio u zatvoru više od 500 dana i bio je osuđen prošle godine za špijunažu, na suđenju zatvorenom za javnost.

Amir Hekmati, bivši američki marinac koji je uhapšen je posete porodici u Teheranu 2011. godine, a Saed Abedini, hrišćanski sveštenik uhapšen je 2012. pod sličnim okolnostima.

XS
SM
MD
LG