Linkovi

Trijumf "Umetnika" na dodeli Oskara


Režiser filma "Umetnik" Mišel Azanavisus i glavni glumci Berenis Bežo i Žan Dižarden
Režiser filma "Umetnik" Mišel Azanavisus i glavni glumci Berenis Bežo i Žan Dižarden

Crno beli film „Umetnik“ je bio veliki dobitnik na sinoćnjoj, 84. godišnjoj dodeli Oskara, osvojivši nagradu za najbolji film i važne nagrade - za režisera i glavnu mušku ulogu.

Francuz Žan Dižarden je dobio Oskara za najbolju mušku ulogu u filmu o zvezdi ere nemog filma, dok je Mišel Hazanavičijus dobio nagradu za najboljeg reditelja.

„Hvala vam mnogo. Dobio sam Oskara. Zaboravio sam svoj govor. U redu, trenutno sam najsrećniji režiser na svetu. Hvala vam za to. Hvala akademiji, hvala svima.“

Meril Strip je dobila svog trećeg Oskara u kategoriji najbolje glumice za tumačenje britanske premijerke Margaret Tačer u filmu „Gvozdena ledi“.

„Hvala, hvala. Kad su pročitali moje ime, imala sam osećaj da čujem pola Amerike kako kaže: ‘O, ne. Stvarno, zašto? Ponovo ona?’ Ali svejedno.“

Kristofer Plamer je ušao u istoriju kao najstariji glumac koji je osvojio „Oskara“. Taj 82-godišnjak je osvojio nagradu za najbolje odigranu sporednu mušku ulogu u filmu „Početnici“, u kojem igra starijeg udovca koji prihvata svoju homoseksualnost.

„Dragi moj, samo si dve godine stariji od mene. Gde si bio celog mog života? Moram nešto da priznam. Istog trenutka kad sam se rodio, već sam vežbao govor kojim se zahvaljujem akademiji. Ali to je bilo toliko davno, tako da sam ga na vašu sreću zaboravio.“

Oktavija Spenser je pozdravljena ovacijama primala nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu „Služavke“. Ona se rasplakala od sreće i izvinjavala što je premašila vreme za govor.

„Molimo vas završite. Završavam govor. Izvinite, malo sam uzbuđena. Svete, hvala ti!“

Za najbolji strani film proglašeno je iransko ostvaranje "Razvod". Na svečanoj dodeli nagrada Američke akademije filmskih umetnosti i nauka u Holivudu, odaje se priznanje najboljim prošlogodišnjim filmovima, glumcima, rediteljima i producentima i posmatraju je milioni ljudi širom sveta.

XS
SM
MD
LG