Linkovi

Neizvesna trka za najbolju glumicu


Meril Strip nominovana je za Oskara za tumačenje lika Margaret Tačer
Meril Strip nominovana je za Oskara za tumačenje lika Margaret Tačer

Pet izuzetnih glumica ove godine se takmiči u kategoriji Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu. Filmska kritičarka Glasa Amerike prognozira koja će od njih odneti kući zlatnu statuu.

U filmu “Moja nedelja sa Merlin”, Mišel Vilijams očarava publiku kao Merlin Monro. Film je hronika jedne nedelje života holivudske dive, dok je u Engleskoj snimala mjuzikl “Princ i plesačica” sa Lorensom Olivijeom.

Priča je ispričana iz ugla Kolina Klarka, pomoćnika producenta koji se zaljubljuje u harizmatičnu, ali mentalno nestabilnu Monro. Vilijams zrači energijom i seksualnošću dok istovremeno prenosi i ranjivost Merlin Monro. Ali to možda neće biti dovoljno za Oskara.

U “Devojci sa tetovažom zmaja”, Runi Mara je ubedljiva u ulozi Lisbet Salander, hakerke koja pomaže novinaru Mikaelu Blumkvistu u potrazi za ženom nestalom pre četrdeset godina.

Salander je žrtva muškog zlostavljanja, a Mara je pretvara u disfunkcionalnu ali briljantnu istražiteljku koja nikoga ne štedi… Gnev je motiviše i daje joj snagu. Runi Mara je osvojila nominaciju ali je Lisbet Salander neobična junakinja neprijatnog karaktera, što bi Runi moglo da košta nagrade.

Glen Klous, nominovana za ulogu Alberta Nobsa, suočava se sa sličnim izazovima u trci za Oskare. Nobs je neugledan, nespretan lik. Albert je žena prerušena u muškarca koja se bori za bolji život u Irskoj 19. veka, kada muškarci imaju dominantu ulogu u društvu. Mnogi kažu da je ovo životna uloga Glen Klous.

No, ona ima izuzetno snažnu konkurenciju…Jedna od njenih rivalki, Meril Strip, takodje je odigrala svoju možda životnu ulogu – intimni portret ostarele Margaret Tačer. Strip nam nudi portret krhke, stare žene koja se bori sa demencijom, i nastoji da očuva svoje dostojanstvo, dok je u scenama iz prošlosti vidimo kao tvrdu i nepokolebljivu ženu.

Za ovu ulogu, Strip je ovladala manirima i intonacijom Margaret Tačer, tako da je njihova sličnost neverovatna. Njen karakter nosi ceo film. Strip je osvojila dva Oskara – od kojeg poslednjeg pre 30 godina – i nominovana je još 17 puta. Mnogi misle da je odavno zaslužila trećeg Oskara. Ali njena Oskara vredna uloga “Čelične lejdi” možda neće pobediti zbog antipatije prema stvarnoj osobi koju tumači.

Njena najveća konkurencija je Vajola Dejvis koja glumi Ejbilin Klark u filmu “Služavke.” Ejbilin je afro-američka služavka koja rizikuje život da bi pomogla da se objavi priča o njenom, i životu drugih crnkinja, služavki u belačkim porodicama u Misisipiju 1960-ih.

Dejvis je potresna u ulozi napaćene crnkinje koja odgaja belačku decu, dok je izgubila sopstvenog sina. Ako osvoji nagradu, neće stajati na podijumu sama. Biće to satisfakcija za sve afro-američke služavke koje su teško radile za bele poslodavce, a Akademija filmske umetnosti teško da može da zanemari tu činjenicu.

XS
SM
MD
LG