Linkovi

Neizvesna trka za Oskara za najbolji film


Filmovi "Društvena mreža" i "Kraljev govor" važe za glavne rivale za ovogodišnjeg Oskara.
Filmovi "Društvena mreža" i "Kraljev govor" važe za glavne rivale za ovogodišnjeg Oskara.

Pred sutrašnju dodelu Oskara, mediji u Americi puni su predviđanja kritičara i poznavalaca filma o tome koji će film osvojiti glavnu nagradu. Filmska akademija nedavno je udvostručila broj nominacija za najbolji film – sa pet na deset, što je takmičenje učinilo još uzbudljivijim. Kroz pet ovogodišnjih filmova nominovanih za najveću nagradu filmske akademije, razmatramo koji su kriterijumi za odabir najboljeg filma.

Don Kob je idejni vođa operacije špijunaže haj-tek korporacije u filmu Krisa Nolana “Početak”. Film ulazi u tajne ljudske podsvesti. Pored one za najbolji film, “Početak” je dobio još sedam nominacija, među kojima za originalni scenario, muzičku numeru, kameru i specijalne efekte.

Zvezda filma "Početak" - Leonardo Dikaprio
Zvezda filma "Početak" - Leonardo Dikaprio

Radnja filma “Početak” je kombinacija misterije, akcije, horora i studije karaktera glavnih likova. Osim interesantnog načina na koji je snimljen, film je uglavnom zbunjujući i opterećuje gledaoce sa mnoštvom podsvesnih realnosti u koje ulazi.

Sličan problem je i sa filmom “Crni labud” reditelja Darena Aronofskog. Priča o Nini, emotivno labilnoj prima balerini koja se bori sa nevidljivim demonima, preopterećena je zamršenim paralelnim pričama koje zbunjuju gledaoce. Aronofski, koji je nominovan za najbolju režiju, pokušava da održi neizvesnost do samog kraja, međutim u čitavom procesu publika ipak izgubi interesovanje.

Film je vizuelno bogat, kostimi i muzika su fantastični, a sve pohvale idu Natali Portman, koja je nominovana za najbolju glavnu žensku ulogu, jer se odvažila da uđe u lik prima balerine. Ostaje pitanje, međutim, da li film koji nema jasan fokus zaslužuje da osvoji Oskara za najbolji film.

Istorijski film Toma Hopera, “Kraljev govor”, prati priču kralja Džordža VI i njegove borbe da prevaziđe svoju govornu manu, pre nego što se obrati građanima Velike Britanije pred kraj Drugog svetskog rata. Ovaj majstorski urađen film osvojio je 12 nominacija. Kolin Firt je odigrao ulogu kralja Džordža vrednu Oskara, baš kao i Džefri Raš u sporednoj ulozi njegovog logopeda Lajonela Loga. I pored toga što drži pažnju, filmu nedostaje fotografija vredna Oskara za najbolji film.

Neizvesna trka za Oskara za najbolji film
Neizvesna trka za Oskara za najbolji film

Tu je zatim i film “Društvena mreža”.

Saradnja reditelja Dejvida Finčera i scenariste Erona Sorkina proizvela je jednu svežu priču o osnivaču Fejsbuka, Marku Zakerbergu i njegovom sumnjivom moralnom putu ka vrtoglavom uspehu. Glumac Džesi Ajzenberg nominovan je za najbolju glavnu mušku ulogu za tumačenje asocijalnog kompjuterskog genija.

Kratak i iseckan dijalog i priča filma posebno privlače mlađu publiku koju filmska akademija pokušava da impresionira. Ali, ponovo je tu pitanje, da li film zaslužuje nagradu za najbolje ostvarenje 2010? To je moderna priča kojoj nedostaje vizuelna raskoš pobednika.

I na samom kraju, tu je pozitivna drama Dejvida O’Rasela “Borac” čiji je naziv možda metafora za put ovog filma ka Oskarima. Zasnovan na istinitoj priči, ovaj film se bavi životom boksera, koji pobeđuje uprkos svim preprekama.

“Borac”, nominovan u sedam kategorija, ima impresivnu glumačku ekipu, dramatične scene i grandiozne bokserske segmente. Deo filma koji je snimljenu u stilu dokumentarca je međutim možda i previše mutan da bi film osvojio najveću nagradu filmske akademije.

Ipak, te scene odslikavaju život radničke klase u jednom bostonskom kraju, a i scene borbi su veličanstvene.

“Borac” nema vizelnu moć filma “Početak”, kao ni mračnu eleganciju “Crnog labuda” ili moderni prizvuk “Društvene mreže”.

Drugim rečima, ni jedan film u ovogodišnjoj trci nije toliko savršen da je očigledno da će odneti Oskara za najbolji film, što će ceremoniju dodele nagrada učiniti još zanimljivijom.



XS
SM
MD
LG