Linkovi

80.000 dinara kazne zbog tri divlje guske


Zaplenjene divlje guske u kući predsednika Lovačkog društva. (Foto: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine)
Zaplenjene divlje guske u kući predsednika Lovačkog društva. (Foto: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine)

Predsedniku Lovačkog društva iz Svilojeva Alfredu Horvatu Osnovno javno tužilaštvo iz Sombora naložilo je da uplati 80.000 dinara u humanitarne svrhe zbog krivičnog dela ubijanje i zlostavljanje životinja, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS). Tužilaštvo je primenilo institut odlaganja krivičnog gonjenja za krivično delo za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju od šest meseci do 3 godine.

Osumnjičeni je terećen da je u svom domaćinstvu nezakonito držao u zatočeništvu tri jedinke strogo zaštićenih divljih gusaka Anser anser, koje su imale su potkresano perje na desnom krilu da ne bi mogle da lete. Guske su predate Prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta Palić na oporavak.

U martu ove godine, postupajući po prijavi DZPPS, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine, ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i policijski službenici su pored tri žive jedinke divlje guske u Horvatovoj kući pronašli i 11 prepariranih strogo zaštićenih i zaštićenih životinja - divlju mačku, vidru, dve jedinke lasice, slepog miša, divlju gusku, kobca, šumsku šljuku, kukavicu, zebu i drozda borovnjaka.

Odlukom tužilaštva iz Sombora preparirane jedinke divljih životinja, su oduzete i nalaze se u depou Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu.

“Naše Društvo revnosno pronalazi i prijavljuje sve slučajeve kršenja zakona, a u našoj bazi trenutno nalaze se podaci za više od 2.600 slučajeva nezakonitog ubijanja trovanja, hvatanja, držanja i trgovine divljim pticama u Srbiji, za period od 2000. godine do danas, “ kaže Slobodan Knežević iz DZPPS.

On navodi da su stradanja lovostajem zaštićenih, zaštićenih i strogo zaštićenih divljih ptica učestala i da se retko se kažnjavaju i da Društvo pozdravlja svako sankcionisanje onih koji uništavaju prirodu Srbije.

Divlja guska je nekoliko decenija strogo zaštićena vrsta koja se u Srbiji gnezdi samo u Bačkoj i Banatu. Ovo je i najveća siva guska porodice Anser, a ova vrsta je predak pripitomljene domaće guske u Evropi i Severnoj Americi.

Glavna gnezdilišna staništa su joj velike močvare, ritovi i i ribnjaci, a populacija broji do 250 parova i u porastu je. Tokom zime hiljade divljih gusaka dolaze na zimovanje u naše predele iz središnje i severne Evrope. Iako nije lovna vrsta često je na nišanu krivolovaca, posebno na ribnjacima i delu Dunava poznatijem kao “Labudovo okno”.

XS
SM
MD
LG