Linkovi

Osam civila ubijeno u istočnoj Ukrajini


Vojnik ukrajinske vojske pomaže starijem gradjanimu tokom evakuacije civila u mestu Debalceve u regionu Donjecka, 3. februara 2015.
Vojnik ukrajinske vojske pomaže starijem gradjanimu tokom evakuacije civila u mestu Debalceve u regionu Donjecka, 3. februara 2015.

Sukobi besne u samoproglašenim separatističkim regionima Donjeck i Lugansk, posebno oko grada Delbaceve, koji kontrolišu ukrajinske snage.

Najmanje osam civila poginulo je na istoku Ukrajine u sukobima ukrajinske vojske i separatista koje podržava Rusija. I Kijev i predstavnici pobunjenika navode da su najmanje 22 osobe ranjene u granatiranju protekle noći. Ukrajinska vojska saopštila je da izgubila petoricu vojnika, dok je 27 ranjeno u nasilju.

Sukobi besne u samoproglašenim separatističkim regionima Donjeck I Lugansk, posebno oko grada Delbaceve, koji kontrolišu ukrajinske snage, od kada su pobunjenici krajem januara pokrenuli novu ofanzivu a mirovni pregovori u Belorusiji doživeli neuspeh proteklog vikenda.

Ujedinjene nacije danas su saopštile da je 224 civila ubijeno a 545 ranjeno u istočnoj Ukrajini za tri nedelje, zaključno sa prvim danom februara.

Za to vreme, SAD još nisu donele odluku o slanju ubojite vojne pomoći Ukrajini za borbu protiv separatista. Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja u ponedeljak dolazi u posetu Vašingtonu, danas je ponovila stav da Nemačka neće slati “ubojito oružje” Ukrajini i da će se, umesto toga, koncentrisati na “diplomatsko rešenje.”

XS
SM
MD
LG