Linkovi

Orlando jak u svetlu terorističkog napada


Podrška LGBT zajednici posle napada u Orlandu

Četiri dana posle najgoreg masovnog ubistva u istoriji SAD u Orlandu na Floridi, zajednica i dalje pruža podršku žrtvama masakra u noćnom klubu Pals. Tema je bila Latinska noć kada je domaći terorista otvorio vatru u pretežno gej klubu. Novinar Glasa Amerike Araš Arabasadi izveštava iz Orlanda.Četiri dana posle najgoreg masovnog ubistva u istoriji SAD u Orlandu na Floridi, zajednica i dalje pruža podršku žrtvama masakra u noćnom klubu Pals. Tema je bila Latinska noć kada je domaći terorista otvorio vatru u pretežno gej klubu.

Rano u nedelju ujutru naoružani napadač je otvorio vatru usmrtivši 49 osoba i ranivši više od 50 posetilaca kluba Pals u Orlandu na Floridi. Pretežno gej noćni klub je bio domaćin zabave sa temom Latinski ples.

“Ovo je bio napad na gej noćni klub. To je bio napad na homoseksualce. Napad na Hispance. Ali budimo realni. Bio je to napad na Ameriku.”, kaže guverner Floride Rik Skot koji je u sredu u znak podrške posetio Centar grupe LGBT zajednice. Volonteri su u centru skupljali hitne potprepštine i sećali se Orlanda pre užasavajućih dogadjaja u nedelju.

“Biti ovde je divno, jer ne moram da se krijem. Ne moram da brinem šta ću da kažem. Mogu da držim ruku svoje partnerke i budem ono što jesam, kao što to rade heteroseksualni parovi. Ne vidim zašto bih morala da se ponašam drugačije, i to je zaista bilo lepo.”, ističe volonter Lora Buitrago.

I sada, nekoliko dana posle pucnjave, podrška stiže sa malo verovatnih mesta.

“Neki restorani koji su otvoreno govorili da ne podržavaju LGBT zajednicu.. donosili su nam hranu. Kad to vidite lepo se osećate u srcu.”, ukazuje Roksi Santijago iz Kampanje za ljudska prava.

Ali nije baš sve lepo. Ova masovna pucnjava je još jedan podsetnik na lakoću s kojom svako može da nabavi poluautomatsko oružje.

“Gde su zakoni protiv mržnje i oružanog nasilja? To je važno. Moramo da zaštitimo sebe i druge.”, ukazuje Roksi Santijago dok guverner Floride Rik Skot navodi:

“Hajde da žalimo sa ovim porodicama. Razgovarao sam sa porodicama od nedelje i te priče slamaju srce.”

Medjutim, iz slomljenog srca potiče i čvrstina. U sredu uveče lokalni barovi su održali skupove za prikupljanje novca za bivše slušbenike Palsa. Taj noćni klub je bio više od popularnog mesta… ljudi su tu takodje zaradjivali za život.

XS
SM
MD
LG