Linkovi

Supruga Omara Matina znala za napad?


Istražitelji ispred noćnog kluba Pulse u Orlandu
Istražitelji ispred noćnog kluba Pulse u Orlandu

Američke vlasti saopštile su da je supruga Omara Matina, koji je počinio najveće masovno ubistvo u američkoj istoriji, nešto znala o njegovim planovima i da ga je pratila tokom obilaska gej noćnog kluba “Pulse” u Orlandu, gde je napad izvršen.

Zvaničnici Federalnog istražnog biroa naveli su da Nuur Zahi Salman, druga Matinova žena s kojom je imao trogodišnjeg sina, sarađuje u istrazi i da bi mogla da pruži važne informacije o motivu za napad, u kojem je ubijeno 49 osoba a 53 povređeno.

Salman nije optužena za napad, ali bi protiv nje mogla da bude podignuta optužnica zbog toga što nije na vreme obavestila vlasti. Zvaničnici su saopštili američkim medijima da je Salman upozorila supruga da ne izvodi napad pre nego što je krenuo u Orlando u subotu veče.

Jedan istražitelj je naveo da je par posetio klub između 5. i 9. juna, a da je Salman i jednom kupovala municiju sa Matinom. Vlasti navode da je Matin legalno kupio oružje kojim je izvršio napad, uključujući i automatsku pušku kojom je pucao na posetioce kluba.

Zvaničnici FBI trebalo bi da informišu Senat o istrazi, dok je nekoliko senatora saopštilo da želi da zna zašto je dva puta otvorena istraga Matinovih mogućih veza sa terorističkim organizacijama, 2013. i 2014. godine, da bi se zatim odustalo od podizanja optužnice.

Potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden rekao je da pucnjava u Orlandu postaje sve jasnija, dok istražitelji pokušavaju da utvrde motiv. Bajden nije saopštio više detalja, ali je najavio da će predsednik Barak Obama narednih dana to učiniti. Obama bi sutra trebalo da poseti Orlando.

U međuvremenu, redovni posetioci noćnog kluba “Pulse” navode da su poslednjih nekoliko godina često viđali Matina u klubu, dok su drugi bili u kontaktu s njim putem aplikacije za upoznavanje homoseksualaca "Jack'd".

Bolničko osoblje spremno za najgore

Porodice žrtava i povređenih u napadu u Orlandu
Porodice žrtava i povređenih u napadu u Orlandu

Sve je počelo rano u nedelju ujutro, uoči zatvaranja noćnog kluba. Pucnjava i zatim talačka kriza prerasli su u krvoproliće u klubu Puls u Orlandu, koji su uglavnom posjećivali homoseksualci. Četrdeset devet žrtava i više od 50 povrijeđenih koji su zbrinuti u ovoj bolnici. Posle jučerašnje konferencije za novinare, kojoj je prisustvao veliki broj ljudi, bolničko osoblje prisjetilo se haotične situacije.

“Kada sam došao u hitnu pomoć, bilo je jasno da to neće biti uobičajna noć. U gotovo svakoj sobi su bili ljudi sa prostrijelnim ranama”, navodi ljekar Tim Balard.

Teško je reći da se bilo ko osjećao pripremljenim, ali smo se, u tom organizovanom haosu, oslonili na našu obuku”, prisjeća se njegov kolega Tomas Smit.

Jednostavno radite svoj posao. Nemate izbora. Morate da se pobrinete za te ljude ili će umrijeti”, poručio je ljekar Čedvik Smit.

Zdravstveni radnici su obučeni za traumatične situacije. Civili nisu.

“Vidjela sam veliki broj tijela u toaletu, koji je bio prekriven otiscima prstiju i krvlju. U tom trenutku sam pomislila da nikad neću izaći odatle i pomirila sam se sa Bogom. Rekla sam: ‘Bože ako je došlo moje vrijeme, samo me uzmi. Ne želim više da čujem pucnjavu”, priča Pejšns Karter koja je uspjela da se spasi.

Ona i desetine ostalih dobili su ogromnu podršku zajednice. Takođe, desetine hiljada donatora prikupile su više od pet miliona dolara za pomoć žrtvama i porodicama preživjelih i ubijenih u krvavom napadu u Orlandu.

XS
SM
MD
LG