Linkovi

Izložba orhideja u Vašingtonu


Izložba orhideja u Vašingtonu
Izložba orhideja u Vašingtonu

Stotine orhideja iz zemalja širom sveta izložene su trenutno u američkoj Botaničkoj bašti u Vašingtonu. Ove godine izložba orhideja posvećena je stotoj godišnjici japanskog poklona trešnjevih stabala Vašingtonu.

Stotine orhideja najrazličitijih vrsta izložene su u glavnom gradu Amerike u čast Japanu. One su prethodnica predstojećeg Festivala trešnjevog cveta, kojim se ove godine slavi stota godišnjica poklona Japana Vašingtonu.

„Spojili smo dve stvari, orhideje i godišnju proslavu japanskog poklona trešnjevih stabala američkoj vladi, pa ih sada imamo toliko da su postale obeležje američke prestonice.“

Holi Šimizu je direktorka Botaničke bašte. Ona kaže da je ovogodišnja izložba u japanskom vrtu nastojanje da se japanska estetika kombinuje sa lepotom orhideja.

„Orhideje su najkomplikovanija biljna vrsta koju imamo i najveća porodica.“

Na postavci su izložene vrste iz čitavog sveta. One su uzgajane nekoliko kilometara dalje u jednoj staklenoj bašti. Tamošnje temperature su prilagodjene cvetovima orhideja na vreme za ovu izložbu.

Orhideje su verovatno najomiljenije cveće na svetu. Širom sveta ljudi plaćaju velike sume novca da prikupe retke i neobične vrste orhideja.“

Nik Nelson je inženjer hortikulture u Botaničkoj bašti. On je godinu i po dana radio na dizajnu ove izložbe.

Nije nam dozvoljeno da bušimo rupe u zidu ili podu pa je uvek veliko pitanje kako postaviti uspravne eksponate u botaničkoj bašti.“

Uprkos tom izazovu Nelson je bio u stanju da kreira tradicionalni japanski vrt, čija jednostavnost ističe lepotu orhideja. Izložba „Mistika orhideja: Trijumf prirode“ otvorena je do aprila. Oni koji dodju u Vašington radi Festivala trešnjevog cveta mogu takodje da se dive izloženim orhidejama.

XS
SM
MD
LG