Linkovi

Opština Gračanica izdala dozvole za gradnju kuća, mesec dana nakon što je to odbila da učini


Zgrada Opštine Gračanica
Zgrada Opštine Gračanica

Valentina Parlić, Dejan Aksić i Snežana Grbić kojima je opština Gračanica početkom prošlog meseca odbila zahtev za građevinske dozvole za izgradnju porodičnih kuća, o čemu je Glas Amerike pisao u maju, ipak su pre nekoliko dana dobili građevinske dozvole od lokalne samouprave .

Gradnja njihovih kuća, koje gradi Ministarstvo za zajednice i povratak, počela je juče, a kamen temeljac kod Valentine u Dobrotinu i Snežane u Donjoj Gušterici simbolično je položio ministar Nenad Rašić.

„Izuzetno sam ponosan što danas nastavljamo naš program stabilizacije zajednica, koji znači omogućavanje mladim bračnim parovima i ljudima koji nisu u stanju da sami izgrade svoje kuće, da im pomognemo u ovome jer je to u stvari naša misija“, rekao je Rašić nakon polaganja kamena temeljca.

Ponosni i srećni su i bračni par Valentina Parlić i Srđan Gudžić.

„Presrećna sam i zadovoljna, konačno smo dočekali taj dan“, rekla je Valentina.

„Hteo sam da kažem da smo mi pokucali na mnoga vrata, ali nažalost sva vrata su nam bila zatvorena. Jedini čovek koji nam je otvorio vrata to je gospodin Rašić, izašao nam je u susret mojoj porodici i meni i ovo je za nas veliko rešeno stambeno pitanje, a i životno“, naveo je Srđan.

Gračanica: Šta je presudilo da lokalne vlasti odobre građevinske dozvole za izgradnju kuća?
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:57 0:00

Valentina je početkom maja od opštine Gračanica dobila rešenje kojim je odbijen njen zahtev za izgradnju kuće, uz obrazloženje da njen plac nema izlaz na javni put.

Problem je javni put, treba da obezbedim javni put, pa mi nije jasno", izjavio je Srđan ranije za Glas Amerike. On kaže da i dalje ne zna zašto je njegovoj supruzi odbijen zahtev za izdavanje dozvole, a nije siguran ni zašto je nekoliko dana kasnije dobila dozvolu, jer su im ranije naveli da je javni put uslov.

„Pa ne znam, nešto je bilo do dokumentacije, tako su mi rekli. Verovatno nismo dali dovoljnu dokumentaciju“, naveo je uz osmeh Srđan, nakon polaganja kamena temeljca.

Ministar Rašić je pokušao da za Glas Amerike objasni kako je Valentina Parlić sada dobila dozvolu za gradnju.

Glas Amerike: Šta se desilo u međuvremenu, tad nisu imali javni put kako se sad stvorio odjednom?

Rašić: „Bilo je tehničkih nesporazuma sa opštinom Gračanica, ali smo te tehničke nesporazume pojasnili, razjasnili i ispravili i iskoristiću priliku da se zahvalim katastarskoj službi opština Gračanica i gospođi Đekić i ostalima koji su na sastanku, pre nekih deset dana, vrlo jasno rekli i obećali i održali svoje obećanje što je najbitnije - da će ovakvi slučajevi imati prioritet i oni su to ispoštovali i evo opet još jednom im se zahvaljujem zbog toga. Mislim da uvek je najjednostavnije, najlepše i najbolje za sve nas naći onaj pravi put, a to je dogovoriti se jer sve to u ide u korist našim građanima“.

Glas Amerike: Jesu li Vam rekli koji su to tehnički problemi bili u pitanju?

Rašić: „Pa različite vrste, od možda aplikacije koje su poslate pa do analize dokumentacije, opet kažem vrlo tehničke problemi koju su, hvala Bogu bili sređeni“.

Nedostatak komunikacije

Stambeno pitanje, juče je zvanično počelo da se rešava i za Snežanu Grbić. Ona je od opštine Gračanica 29. maja ove godine dobila građevinsku dozvolu.

Međutim direktorka Odeljenja za urbanizam koja je i potpisala građevisnku dozvolu za Snežanu, rekla je 10. maja ove godine za Glas Amerike da se na osnovu važećeg razvojnog plana, Snežanina parcela nalazi u zoni gde nije dozvoljena izgradnja.

Ova samohrana majka, koja je i invalid, je 11. maja za Glas Amerike izjavila:

„Kako je moglo da neko dobije prošle godine dozvolu, a ove godine nema dozvole? Mi nemamo odgovor na to, a i oni (opština Gračanica ) ne daju tačan odgovor na sve to“.

Ni Snežana nije sigurna kako je sada dobila dozvolu, a pre oko mesec dana joj je iz opštine rečeno da na njenoj lokaciji nije dozvoljena gradnja.

„Ne znam stvarno“, navela je Snežana za Glas Amerike.

Glas Amerike obratio se direktorki Odeljeja za urbanizam i zaštitu životne sredine Aleksandri Đekić, pitanjem o tome kako je opština izdala građevinske dozvole na lokacijama za koja je 10. maja sama tvrdila da ne isunjavaju uslove za to.

U pisanom odgovoru Glasu Amerike ona je navela da je pre oko mesec dana “nesporazum nastao usled nedostatka komunikacije između opštine Gračanica i Ministarstva za zajednice i povratak, što je uspešno prevaziđeno”.

“Nakon održanog sastanka predstavnika opštine Gračanica i ministarstva, otklonjene su sve nesuglasice. Od strane Ministarstva za zajednice i povratak dobili smo listu dobitnika kuća, kao i rešenje za svakog dobitnika ponaosob. Procedura za izdavanje građevinskih dozvola za socijalne kategorije, čije je zbrinjavanje podržano od strane instititucija centralne vlasti, podrazumeva skraćenu proceduru, kao i oslobađanje od plaćanja administrativnih taksi. Kriterijumi predviđeni u redovnoj proceduri za izdavanje građevinskih dozvola ne primenjuju se u ovom slučaju, u pogledu površine građevinske parcele, lokacije parcele, kao i pristupu javnom putu, već samo regulisano pitanje vlasništva”, navela je Đekić, dodajući da je važno istaći da su porodice dugoročno rešile svoje stambeno pitanje.

Priču Glasa Amerike od 11. maja preneli su brojni mediji, a između ostalih, reagovali su diplomata Srđan Sentić i lider Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović.

XS
SM
MD
LG