Linkovi

U oproštajnom govoru, Obama apelovao na jedinstvo i učešće u demokratiji


Predsednik SAD Barak Obama u svom oproštajnom govoru u Mekormik dvorani u Čikagu, Ilinois, 10. januara 2017. ( REUTERS/John Gress - RTX2YER7)
Predsednik SAD Barak Obama u svom oproštajnom govoru u Mekormik dvorani u Čikagu, Ilinois, 10. januara 2017. ( REUTERS/John Gress - RTX2YER7)

Predsednik SAD Barak Obama rekao je u utorak da je zemlja "bolje, snažnije mesto" nego što je to bila kada je on preuzeo dužnost 2008. godine, naglašavajnući preokretanje recesije, prihvatanje ključnog programa zdravstvene zaštite i legalizaciju gej brakova kao ostvarenja koja su američki građani osvojili kroz njegovu poruku promena.

Taj deo izmamio je dugačak aplauz hiljada okupljenih u Čikagu, na mestu nekoliko kolometara udaljenom od mesta na kome je održao govor u noći u kojoj je osvojio svoj prvi mandat u Beloj kući.

President Barack Obama says because of you America is a stronger and better place
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Manje od dve nedelje pre inauguracije novoizabranog predsednika Donalda Trampa, Obama je naložio svom timu da pripreme govor koji će biti upućen svim Amerikancima, uključujući i one koji su glasali za Trampa.

Obama je u svom govoru rekao da je na svim Amerikancima da se uvere da se vlada može uhvatiti u koštac sa mnogim izazovima zemlje i da je on rešen da obezbedi da se transfer ka novoj administraciji bude gladak koliko god je to moguće.

"Razumite, demokratija ne odrazumeva jednoobraznost", rekao je. "Naši osnivači su se sporili i pravili kompromise i očekivali od nas da činimo isto. Ali, oni su znali da demokratija zahteva osnovni osećaj solidarnosti - ideju da smo i pored spoljašnjih razlika, mi u ovome svi zajedno".

Obama je prvi tamnoputi čovek koji je služio kao predsednik SAD i primetio je da su mnogi, nakon njegovog izbora, govorili o "postrasističkoj" Americi. Ali, on je rekao da je rasa i dalje "moćna i često sila razdora" i naglasio potrebu da se održe antidiskriminacioni zakoni.

President Barack Obama says we all have a lot of work to do on race
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

On je pozvao manjine da pripoje svoju borbu izazovima sa kojima se suočavaju izbeglice, migranti, ruralnni siromašni i transrodni Amerikanci, a belu populaciju u zemlji da primi k znanju da zakoni koji su diskriminisali Afroamerikance imaju efekte koji traju i 50 godina nakon što su ukinuti.

"Dakle, uprkost stajalištu koje smo osvojili, moramo da pokušavamo snažnije, svi moramo da krenemo od premise da svako od naših kolega građana voli ovu zemlju baš onoliko koliko je mi volimo; da vrednuju težak rad i porodicu kao što mi to činimo; da su njihova radoznala, puna nade i vredna ljubavi baš kao i naša deca."

Obama je pobrojao ekonomske uspehe poput smanjenja broja ljudi koji imaju manjak zdravstvenog osiguranja, rastuću ekonomiju i manju ratu nezaposlenosti. Ali, rekao je da sve to nije dovoljno i da ekonomska nejednakost pogađa demokratske principe zemlje.

"Dok je jedan procenat nakupio veći deo prihoda i bogatstva, previše porodica, u gradovima u unutrašnjosti i ruralnim sredinama nastavlja da zaostaje", rekao je.

S leva nadesno: potpredsednik Džo Bajden, Džil Bajden, prva dama Mišel Obama i Marija Obama slušaju oproštajni govor predsednika Baraka Obame i Mekomrik hali u Čikagu, Ilinois 10. januara 2017.
S leva nadesno: potpredsednik Džo Bajden, Džil Bajden, prva dama Mišel Obama i Marija Obama slušaju oproštajni govor predsednika Baraka Obame i Mekomrik hali u Čikagu, Ilinois 10. januara 2017.

Obama je rekao pripadnicima vojske SAD koji su služili dok je on bio glavnokomandujući, da su njegov životni ponos, ukazujući na uspeh u borbri protiv terorizma, uključujući i smaknuće bivšeg lidera Al Kaide, Osame bin Ladena i postojeće napore koalicije protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

Predsednik je rekao da Sjedinjene Države moraju da se brane od slabljenja svojih vrednosti uprkos strahu, navodeći dalje svoje napore u zabranjivanju mučenja, reformi zakona o vladinom nadziranju i zatvaranju vojnog zatvora u Gvantanamu, na Kubi.

"Zbog toga ja odbacujem diskriminaciju prema Amerikancima muslimanima", rekao je Obama izavavši verovatno najsnažniji aplauz večeri.

Rekao je da je više optimističan kada je reč o zemlji, nego što je to bio na početku svog predsednikovanja. Ali, takođe je apelovao na ljude da preduzmu aktivnu ulogu u demokratiji, rekavši da sistem zavisi od Amerikanaca koji "prihvataju odgovornost građanstva, nevezano za to u kom se smeru klatno kreće".

Tokom svoje kampanje 2008. godine, Obama je imao jedan od slogana "Promena u koju verujemo". Vratio se toj ideji na kraju svog obraćanja u utorak.

"Tražim od vas da verujete. Ne u moju sposobnost da donesem promene, nego svoju", rekao je Obama.

Galerija:

Snimak celog pedesetominutnog oproštajnog govora predsednika Baraka obame možete pogledati ovde, a tekst njegovog celog govora (na engleskom jeziku) ovde.

XS
SM
MD
LG