Linkovi

Oprezni optimizam u Briselu


Šefovi država i vlada na jednodnevnom samitu EU u Briselu, 12. februara 2015. posvećenom evropskim bankama i situaciji u Ukrajini.
Šefovi država i vlada na jednodnevnom samitu EU u Briselu, 12. februara 2015. posvećenom evropskim bankama i situaciji u Ukrajini.

Lideri Evropske unije su saglasni - sporazumu u Minsku i miru treba dati šansu, jer svaka druga opcija vodi novim ljudskim žrtvama i razaranju.

Opet je Ukrajina ključna tema briselskih skupova - ovaj put neformalnog summita evropskih lidera, koji se večeras održava, tek par sati nakon što je postignut novi sporazum u Minsku o prekidu vatre koji bi trebao da stupi na u nedjelju. Svi su saglasni - sporazumu i miru treba dati šansu, jer svaka druga opcija vodi novim ljudskim žrtvama i razaranju.

Oprezni optimizam ili, ako hoćete, prikrivena nada da će ovaj put sporazum postignut u Minsku, zaista i biti primjenjen na terenu.

“Sporazum iz Minska je tračak nade- ništa više, ništa manje. Ali, sada nakon riječi, očekujemo djela", poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Tome se posebno nada ukrajinski predsjednik koji je evropske kolege iz prve ruke informisao o sporazumu ali i o dramatičnoj situaciji jna istoku Ukrajine - za njega je ključno pitanje: zašto se do prekida vatre čeka cijela tri dana, zašto ne prekid vatre odmah?

"Nema objašnjenja zašto odmah ne proglasimo prekid vatre, zašto se to odgadja- zato što žele da ugrabe još teritorije. Moj je stav bio da nam prekid vatre treba odmah i besuslovno - ne svakog dana, već svakog sta padaju nove civilne žrtve", kaže predsjednik Ukrajine, Petro Porošenko.

"Ako je riječ o stvarnom prekidu vatre, mi ga pozdravljamo, ali ono što je važno je kako će to biti sprovedeno na terenu. Vladimir Putin mora da zna: Sto se manje mijenja njegovo ponašanje, manje su šanse da se ukinu sankcije", istakao je britanski premijer, Dejvid Kameron.

Sada je važno vidjet da se sporazum i poštuje - Evropljani su svjesni da, ako propadne i ova posljednja mirovna inicijativa, ostao bi prostor samo još za rat u punom obimu i svim sredstvima. Zato se i očekuje da će i ovaj neformalni summit lidera dati šansu miru, gurnuti u stranu nove, pripremljene sankcije- gurnuti sa stola , ali nikako ne i baciti u koš...

XS
SM
MD
LG