Linkovi

Južnokorejski parlament opozvao predsednicu


Južnokorejska predsednica Park Geun-hje na vanrednoj sednici kabineta u predsedničkoj rezidenciji u Seulu.
Južnokorejska predsednica Park Geun-hje na vanrednoj sednici kabineta u predsedničkoj rezidenciji u Seulu.

Južnokorejska nacionalna skupština glasala je za opoziv predsednice Park Geung-hje. Odluku je podržalo više od potrebne dvotrećinske većine – 234 od ukupno 300 poslanika.

Iznenadni, neočekivani kolaps vladavine predsednice Park izazvan je nedavnim tvrdnjama da je umešana u korupcijsku aferu. Posle glasanja, predsedavajući skupštine, Čung Se-kjun, pozvao je vladu da obnovi jedinstvo i smiri politički haos koji je nastao posle otkrivanja skandala.

„Usvajanjem odluke o opozivu, politička neizvesnost je znatno smanjena. Vladini zvaničnici moraju da ulože maksimalne napore u brigo o životima naših građana“, naveo je Čung.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane naredilo je vojsci da bude u stanju pojačane pripravnosti.

Ugled predsednice Park kao snažnog i nepodmitljivog lidera urušio se usred optužbi da je njena dugogodišnja prijateljica Čoi Sun-sil tajno iskorišćavala blisko prijateljstvo sa predsednicom da bi primorala korejske konglomerate da doniraju skoro 65 miliona dolara dvema sumnjivim fondacijama, dok je u isto vreme preusmerila neke fondove i unosne ugovore ka kompanijama u sopstvenom i vlasništvu njenih prijatelja.

Po usvajanju odluke o opozivu, Park je neposredno suspendovana sa položaj a premijer Hvang Kjo-an postao je vršilac dužnosti šefa države.

Ustavni sud imaće šest meseci na raspolaganju da razmotri legitimnost odluke o opozivu. Ako sud potvrdi tu odluku, novi predsednički izbori biće zakazani u roku od dva meseca posle presude.

XS
SM
MD
LG