Linkovi

Opozicione stranke u CG sa EU o prevazilaženju krize


(ARHIVA) Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić
(ARHIVA) Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić

Lideri crnogorskih opozicionih stranaka juče i danas razgovarali su sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori o načinima prevazilaženja političke krize u državi. Zaključak razgovora mogao bi se svesti u jednu poruku: na potezu je premijer Duško Marković.

Demokratskom frontu trenutno je apsolutni prioritet da pronađu zajednički jezik sa opozicijom, čiji će odgovor na ponuđenu platformu čekati do 1. oktobra, poručio je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, nakon sastanka u Delegaciji EU u Podgorici.

Mandić je poručio da će do tada čekati odgovor opozicije na njihovu ponudu da zajedno izađu na proteste, da utvrde zajedničkog kandidata za predsjedničke izbore i zajedničke liste za lokalne.

“Ako budemo imali jednog kandidata, jednu listu i proteste izborićemo se za vanredne izbore”, poručio je Mandić i dodao da će nakon odgovora opozicije, DF donijeti odluku koja će biti najbolja za birače.

Mandić je ponovio da EU ambasadori nemaju razumijevanja za bojkot i poručuju da je poslanicima mjesto u Parlamentu. Na pitanje da li je DF spreman na dijalog sa vladajućom koalicijom, Mandić je ponovio da im je prioritet jedinstvo opozicije.

Bojkot parlamenta nije idealno, ali je u ovim okolnostima jedino rješenje, kazao je lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković. On je nakon sastanka u Delegaciji EU u Podgorici poručio da je na Vladi i premijeru da iniciraju razgovore.

“Ne vidim zašto ne bismo sad otvorili jedan dijalog da se konačno organizuju fer izbori”, kazao je Joković i dodao da bi razgovori mogli da počnu u oktobru.

Juče su sastanci održani sa liderima SDP-a i Demokrata Ranko Krivokapićem i Aleksom Bečićem.

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić očekuje od premijera Duška Markovića da što prije sa opozicijom počne pregovore o održavanju vanrednih izbora. Krivokapić je nakon sastanka sa Delegacijom EU u Podgorici, poručio da početak dijaloga očekuje u oktobru.

Na drugoj strani, za lidera Demokrata Aleksu Bečića dijalog nije rješenje. On traži ispunjavanje ranijih uslova, a potom razgovor o vanrednim izborima. Bečić je poručio da ta partija neće prekidati bojkot parlamenta.

Kako nezvanično saznaju crnogorski mediji, opozicija će u petak imati sastanak u američkoj ambasadi sa jednim od najbližih saradnika pomoćnika zamjenika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Hojta Brajana Jia.

XS
SM
MD
LG