Linkovi

Kalifornijski vinari pozivaju turiste da se vrate


Testiranje vina u istorijskoj vinariji Gundlah Bundšu u Sonomi u Kaliforniji

U šumskim požarima koji su početkom oktobra zahvatili severnu Kaliforniju, život je izgubilo 42 ljudi, uništeno je više stotina kuća, a pričinjena šteta se procenjuje na oko šest milijardi dolara.Požari su takođe ugrozili veoma važnu granu privredem na koju se taj region oslanja - turizam.

To je prizor koji proizvođači vina u Napi, u Kaliforniji, žele da turisti zamisle kada im na pamet padne taj region SAD - rečima turiste Džima Kilpatrika: "Voz se kreće, vino teče a mi putujemo."

Međutim, prizori oktobarskih šumskih požara su još sveži. Ti požari su bili katastrofalni… ali je vinogradarstvo gotovo potpuno pošteđeno. Od 1.200 vinarija u regionu, samo je 10 pretrpelo ozbiljnu štetu.

"Nijedna vinarija nije izgubila mnogo vina tokom vatrene stihije. Požari su ostavili mnogo više traga na psihu ljudi. Videli su da dolina Nape gori i odustajali su od putovanja. To je imalo najveći negativni uticaj", kaže Majkl Honig, vlasnik vinograda i vinarije "Honig."

U hotelima je mnogo mirnije nego obično, a u većini soba su ljudi kojima su kuće izgorele, što je, svakodnevni, gubitak za biznise. To je podstaklo lokalne zvaničnike i proizvođače vina da se oglase: Napa i obližnja Sonoma su I dalje na svom mestu i otvorene su za posetioce.

“Trošite novac u našim restoranima i prodavnicama. Kupujte Sonoma vina. Odsedajte u našim hotelima. To je najbolji način da nam pomognete da ponovo stanemo na noge", poručuje Bil Blum iz hotela "Mekartur Plejs."

I dok je industrija vina pošteđena, štete nastale od dima i gubitak prihoda od turizma bi mogli da imaju dugogodišnje posledice za farme i vinograde.

"Uvek štedimo za crne dane, ali ne i za požare tih razmera. Za nas je to ogroman gubitak", kaže Frenk Figone iz kompanije "Figone's Olive Oil”

Kalifornijska turistička organizacija planira da izdvoji dva miliona dolara za reklamnu kampanju u nadi da će to podstaći turiste da ponovo počnu da dolaze u region.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG