Linkovi

Suspenzija proizvodnje nafte


Četiri zemlje koje su među najvećim svetskim proizvođačima nafte postigle su sporazum da suspenduju proizvodnju zbog aktuelnog viška u zalihama na svetskom tržištu.

Ministri energetike Rusije, Saudijske Arabije, Venecuele i Katara održali su sastanak iza zatvorenih vrata u Dohi, posle čega je katarski ministar Mohamed Saleh al Sada novinarima saopštio da je postignut dogovor.

"Četiri zemlje pristale su sa zamrznu proizvodnju na januarskom nivou, kako bi stabilizovale tržište, pod uslovom da i ostali veliki proizvođači isprate taj potez", rekao ej Sada.

Današnji sastanak je signal da će se zemlje proizvođači nafte, među kojima su i članice OPEK-a, na kraju ipak složiti da smanje proizvodnju, kako bi okončale 19-omesečni pod cena nafte, koji je prouzrokovao da vrednost barela na svetskim tržištima po prvi put posle više od decenije bude ispod 30 dolara.

Ti faktori, zajedno sa smanjenom potražnjom, ispraznili su vladine budžete u Rusiji, Saudijskoj Arabiji i Venecueli.

Cene nafte skočile su na nešto više od 35 dolara za barel u iščekivanju dogovora o smanjenju proizvodnje, ali su opet pale na ispod 34 dolara za barel, kada je najavljeno zamrzavanje proizvodnje.

Posmatrači predviđaju da će cene nafte pasti na 20 dolara za barel, pre nego što započne bilo kakav oporavak.

XS
SM
MD
LG