Linkovi

Šta se dogodilo sa letom MH370?


Prošlo je skoro godinu dana od nestanka aviona Malezija Erlajnza na letu MH370, a odgovora nema iako će se pretraga okeana gde se avion navodno sručio, završiti u maju.

Prošlo je skoro godinu dana od nestanka aviona Malezija Erlajnza na letu MH370 – jedne od najvećih misterija u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Mnogim porodicama koje su imale svoje najdraže na tom letu, teško pada čekanje pošto još nema naznaka da će se utvrditi šta se dogodilo sa avionom.

Za porodice putnika na letu MH370, izjava jednog zvaničnika Malezija Erlajnz pre skoro godinu dana i dalje je jedina stvar koja je i dalje potvrdjena.

"Malezija Erlajnz potvrduje da je avion na letu MH370 izgubio kontakt sa kontrolom letenja u Subangu noćas u 2 sata i 40 minuta", rekao je Ahmad Jauhari Jahja iz Malezije Erlajnz.

Posle više meseci potrage u južnom Indijskom okeanu nije pronadjen čak ni jedan prsluk za spasavanje. Vlasti planiraju da pretragu okeana završe do maja. Neki već postavljaju pitanje, ako se avion ne pronađe – šta onda?

Malezija je nestanak aviona proglasila nesrećnim slučajem, ali je i to izazvalo ogorčenje porodica u Maleziji i Pekingu. Konačni izveštaj očekuje se do kraja ove nedelje.

Mnogi od putnika na letu MH370 bili su kineski državljani. U nastojanju da dođu do odgovora, povremeno su izlazili na ulice i protestovali, zbog čega su dospeli u centar pažnje javnosti, ali i pod vladinu prismotru. Nedavno su neki od rođaka putnika otputovali u Maleziju da bi ponovo zatražili odgovore.

Điang Hui je izjavio da je jedan od njihovih zahteva da vide snimke svojih rođaka kako se ukrcavaju na avion.

"Mi, rođaci putnika, sve vreme tražimo da vidimo snimak putnika kako se ukrcavaju na let. Koliko ja znam, neki rođaci malezijskih putnika su već videli taj snimak. Oni su članovi porodica isto kao i mi, zašto ne možemo da vidimo svoje rodjake?", pita se Điang, sin jednog putnika.

Stiv Vong nije otišao u Maleziju sa drugima, ali je njegova majka bila jedna od putnica. Kaže da porodice pokušavaju da pokažu svetu da žele da saznaju istinu.

"Kada se takve stvari dogode, morate da preuzmete akcije. Samo zamislite da sam obična osoba iz Malezije. Da se tako nešto dogodilo bio bih prestrašen", objašnjava Stiv.

On i njegova majka su često posećivali jedan tržni centar u Pekingu. Ona je bila profesorka u penziji koja je volela fotografiju i vraćala se kući sa putovanja po Nepalu.

"Putovala je u razne delove Kine i u druge zemlje. Mislim da je bila srećna i da je to bio najbolji period za nju, vreme da uživa u životu. Upravo penzonisana, još mlada, još je bila puna energije i strasti", priseća se Stiv.

Vong kaže da je uveren da će se istina jednog dana saznati, makar za više godina ili decenija. Upitan da opiše kako je za njega izgledala prošla godina, imao je da kaže tri stvari - "Prva je – košmar, druga je tuga i bol, a treća je pokušaj da budem jak".

XS
SM
MD
LG