Linkovi

Jednakost polova na Olimpijskim igrama


Iže Envirem nada se da će učestvovati na sledećim letnjim Olimpijskim igrama u Riju 2016.
Iže Envirem nada se da će učestvovati na sledećim letnjim Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Danas se žene takmiče u svakom olimpijskom sportu, a mnoge zemlje šalju više žena nego muškaraca na igre.

Na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta rekao je da su ovogodišnje Igre “pružile veliki podsticaj jednakosti polova.” Žene se sada, prvi put, takmiče u svih 26 sportova. Dopisnik Glasa Amerike Sela Henesi je u Istočnom Londonu istražila kakav uticaj imaju igre na neke od mladih sportistkinja sa velikim potencijalom.

Iže Envirem već četiri godine trenira bacanje diska. Očekuje se da će za četiri godine biti takmičarka na sledećim letnjim Olimpijskim igrama u Riju. Činjenica da je žena joj, prema njenim rečima, otežava posao.

"Skoro niko ne obraća pažnju na bacače diska, a kamoli žene, tako da uvek želimo da budemo podjednako dobre kao muškarci da bismo dokazale da ima talentovanih žena u tom sportu.”

Envirem je jedna od mladih spotistkinja koje su prisustvovale motivacionom predavanju u Istočnom Londonu, gde se održavaju ovogodišnje igre. Govornik je bila Tereza Edvards, četvorostruka olimpijska šampionka u ženskoj košarci i šef misije američkog olimpijskog tima.

Ona kaže da su u prošlosti žene bile isključene iz sveta sporta.

"Smatralo se da će nas učešće ubiti, unazaditi, ugroziti našu sposobnost da radjamo, i slično…Tako se nekada razmišljalo. Više nije tako, definitivno smo dokazale da su se vremena promenila.”

Danas se žene takmiče u svakom olimpijskom sportu, a mnoge zemlje šalju više žena nego muškaraca na igre.

Edvards kaže da su sportiskinjama sada otvorena vrata koja su im u prošlosti često bila zatvorena. To je napredak, ističe ona, ali i dalje postoje mlade žene koje su izostavljene.

"Tužno je što se čak i danas dešava da neko kaže nekoj devojčici kako ne može da učestvuje u odredjenom sportu, iz bilo kog razloga, a ne znam šta bi mogao da bude razlog. Dakle, treba da nastavimo da radimo ono što već radimo kao žene u sportu – da se takmičimo, budemo primer i uzor, i nadam se da će one slediti taj model”, kaže Edvards.

Što se tiče Envirem, ženski sportski idoli joj pružaju podsticaj da radi na ostvarenju svog cilja da stigne do Olimpijskih igara 2016.
XS
SM
MD
LG