Linkovi

Ljubitelji igara porede London i Peking


Dok su neki veterani medju ljubiteljima Olimpijskih igara bili impresionirani grandioznošću Igara u Pekingu, drugi vole londonsku opuštenost i fokus na zabavi.

Za mnoge veterane među ljubiteljima Olimpijskih igara, londonsko iskustvo se za sada prilično razlikuje od Igara u Pekingu 2008.

Amerikanac Geri Dejvis je bio na devet Olimpijada i kaže da stadioni izgrađeni za londonske Igre ne mogu da se porede sa ikoničkim arhitektonskim dizajnom stadiona „Ptičje gnezdo“ i kockastim centrom za vodene sportove, sagrađenim za Pekinšku olimpijadu 2008. Ipak, dodaje Dejvis, London ima druge prednosti.

„Objekti u Pekingu su bili istinski spektakularni. Bili su zaista neverovatni. Ni sa ovim ništa nije loše. Veoma su lepi. Sve je veoma dobro organizovano. I lepo je kad se govori engleski.“

Džon Fogarti iz Los Anđelesa kaže da su Londonske igre za sada zabavne. Ali dodaje da je u Pekingu javno oduševljenje bilo veće.

„Ne znam da li je razlog to što je grad, iako veliki, bio nekako više centralno organizovan, dok je ovde sve nekako razuđenije i delovalo je kao da je sve u Pekingu, gde god krenete, bilo nekako intenzivnije usredsređeno na olimpijski aspekt događaja.“

Naravno, Pekinška olimpijada je za Kineze bila prilika da predstave svoje sve veće bogatstvo i moć, dok je Kineska vlada čvrsto kontrolisala političke aktivnosti oko Igara. U Londonu, politički aktivisti i ostali nezadovoljnici imaju odrešene ruke. Za Britance, Olimpijada je samo jedan od mnogih međunarodnih sportskih događaja koji su se godinama održavali u Londonu.

Zagriženi litvanski ljubitelj olimpijada Alijus Bilunas i njegovi prijatelji, kažu da im se više dopada fokus na zabavi i sportu u Londonu, nego veštačka grandioznost Pekinga.

„Kina je pomalo bila naduvana. Oni su napravili da sve deluje lepše nego što je bilo. Čini mi se da je London svakome odao stvarno poštovanje.“

Takođe, mnogi od ovih iskusnih obožavalaca Igara više vole hladnu, vlažnu londonsku klimu, nego velike letnje vrućine u Peking
XS
SM
MD
LG