Linkovi

Kejla Herison juri prvo zlato u džudou za SAD


Kayla Harrison 2
Kayla Harrison 2

Američka sportistkinja prevazišla je traumu zbog seksualnog zlostavljanja i nastavila da radi na ispunjenju svog sna.

Olimpijski tim SAD osvojio je stotine zlatnih medalja, ali nijedna od njih nije bila u broilačkom sportu - džudou. Jedna 22-godišnja Amerikanka, nada će da će ispuniti svoj san i promeniti to u Londonu.

Kejla Herison je svetska šampiona u džudou i na svoje prve olimpijske igre stigla je kao druga na svetskoj rang-listi.

"Zamišljam to svako veče, da sam prvi osvajač zlata iz SAD“

Sve je počelo kao sredstvo zaštite ...

"Moja mama je na koledžu imala džudo i kada sam bila mala želela je da naučim samoodbranu", priča Kejla.

Zatim je preraslo je u hobi.

"Obožavala sam da se borim. Mislim da nisam dobila meč prve tri godine, ali sam se super zabavljala".

A onda je doživela međunarodni uspeh. Sama sebi je uputila izazov trenirajući kolegom olimpijcem Trevisom Stivensom i svesna je da joj je to pomoglo da napreduje.

"Imala sam samo dva cilja celog svog života. Jedan je da budem šampionka sveta, a drugi da pobedim na olimpijskim igrama. Jedan sam ostvarila, postala sam najbolja na svetu u onome čime se bavim i nema boljeg osećaja u životu. Ništa vas toliko ne podiže".

To „dizanje“ je usledilo pošto se izborila sa ličnom strahotom. Kada je bila tinejdžerka, Kejlu je seksualno zlostavljao njen trener.

"Sećam se kako je bilo biti žrtva, sećam se osećaja i tabua koji sve to prati. Sećam se kako bih ušla u prostoriju i osećala se da su sve oči uprte u mene, sećam se tog osećaja kad te oblije hladan znoj i kada si nervozna".

Međutim, nije odustala. Promenila je trenera i preselila se u Boston.

"To je ono što me je nateralo da svakog jutra ustanem iz kreveta. To mi je pomoglo da prebrodim sve".

Šest godina kasnije, Kejla Herison je fokusirana i spremna da se suoči sa konkurencijom u Londonu. Ona želi da stavi do znanja svim žrtvama zlostavljanja da i one mogu da nastave sa životom i ostvare svoje snove.

"Jeste, to vam se dogodilo, ali to nije ono što vas određuje. Biće teško, ali ne možete da dozvolite da vam to kontroliše život. Morate nešto da kažete. Morate da progovorite, da budete snažni".

Kejla kaže da njena unutrašnja snaga potiče od podrške koju je dobila od svog trenera i kolega i da zna da će oni biti uz nju, dok bude pokušavala da osvoji zlatnu medalju.
XS
SM
MD
LG