Linkovi

Big Ben označio početak Olimpijade


Kraljevska barka Gloriana prenela je Olimpijsku baklju rekom Temzom do Londona
Kraljevska barka Gloriana prenela je Olimpijsku baklju rekom Temzom do Londona

Olimpijski plamen biće upaljen večeras, na početku raskošne priredbe, tačno u simboličnih 20 časova i 12 minuta

Čuveni londonski Big Ben danas je trominutnom zvonjavom, zajedno sa zvonima po crkvenim tornjevima i automobilskim sirenama, označio početak Olimpijskih igara 2012.

Veliko zvono u tom tornju sa satom, iznad zgrade britanskog Parlamenta, počelo je da zvoni tačno u 8 sati i 12 minuta. Početak svečane priredbe povodom otvaranja igara predviđeno je za večeras u 8 i 12, odnosno u simboličnih 20 časova i 12 minuta.

Olimpijsku baklju dopremili su niz reku Temzu veslači kraljevske barke Gloriana, do mesta sa koga će krenuti na poslednji deo maršrute do londonskog Olimpijskog parka. Baklja će stići večeras kako bi njom bio zapaljen Olimpijski plamen na početku ceremonije otvaranja igara.

London je sa dobrodošlicom dočekao oko 10 hiljada sportista i stotine hiljada posetilaca koji će na stadionu i van njega, zajedno sa milionima televizijskih gledalaca širom sveta, pratiti raskošnu priredbu. Njen reditelj je Deni Bojl, nagrađen Oskarom za film Milioner sa ulice, a u njoj će učestvovati i britanska muzička legenda Pol Mekartni.

Igre će zvanično otvoriti britanska kraljica Elizabeta. Takmičenja u ukupno 26 sportskih disciplina trajaće do 12. avgusta.
XS
SM
MD
LG