Linkovi

Da li će ZOI podstaći Ruse na zdrav život?


Ruskinja prati žensku trku na 5.000 metara u brzom klizanju u Adler Areni u Sočiju, 19. februara 2014.

Širom Rusije, 60 odsto muškaraca i oko 25 odsto žena su pušači. Uz to, studije su pokazale da je svaki osmi smrtni slučaj povezan sa prekomernim konzumiranjem alkohola.

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Sočiju nadaju se da će one inspirinspirisati zdrav život u Rusiji, zemlji koja ima veliki broj prevremenih smrtnih slučajeva zbog takozvanih faktora „životnog stila“. Prema vladinim podacima, 400 hiljada osoba umre svake godine od bolesti povezanih sa pušenjem, dok konzumiranje alkohola već dugo predstavlja problem.

Soči se trudi da predstavi zdravu sliku. Pre četiri godine, vlasti su potpisale povelju o zabrani duvanskog dima. Međutim, šetnja kroz ovo priobalno odmaralište nagoveštava da im predstoji još posla. Širom Rusije, 60 odsto muškaraca i oko 25 odsto žena su pušači. Uz to, studije su pokazale da je svaki osmi smrtni slučaj povezan sa prekomernim konzumiranjem alkohola, pre svega votke.

Volonter na Olimpijskim igrama i bivši pušač Andrej Prokopjev nada se da može da bude deo rešenja. On je pomogao da se uspostavi jedna vrsta improvizovane zdravstvene klinike, u centru Sočija.

“U Rusiji imamo različite vrste problema. Neki od njih su uobičajene bolesti, kao svuda u svetu. Ali većina problema su pušenje, konzumiranje alkohola i druge vrste zavisnosti”.

Profesionalci u toj klinici mere osam najvažnijih zdravstvenih pokazatelja, od krvnog pritiska, do snage ruku, koji se koriste kako bi se izračunalo takozvano “biološko godište”, podatak koliko je vaše telo zaista staro. Galina ima telo staro 69 godina, iako je rođena pre samo 62.

“Prilično sam iznervirana jer su moje bio-godine veće od mojih stvarnih godina. Ali mislim da je ova ideja veoma korisna, a i dali su mi dobar savet o tome kako da živim zdravije”.

Mnogi koji su došli u ovu učionicu zdravog života kažu da su inspirisani Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju i da žele da žive zdravijim životom, po uzoru na svoje ruske heroje.

Uživam na Olimpijskim igrama i želim da budem zdraviji, jer želim da budem kao ti sportisti”, kaže posetilac Sočija Konstantin Kaznov.

U Olimpijskom parku, pušenje je zabranjeno osim na nekoliko posebno obeleženih mesta. U junu bi trebalo da stupi na snagu novi zakon širom Rusije, kojim će biti zabranjeno pušenje u barovima, restoranima i prodavnicama. Vlada je takođe povećala cenu votke, kako bi suzbila alkoholizam.

Volonter Andrej Prokopjev je optimista.

“Olimpijaske igre su novi početak za mnoge ljude. Ostavljaju pušenje i počinju da razmišljaju o svom zdravlju”.

Možda je pred njima još dug put, ali volonteri u Sočiju veruju da Zimske olimpijske igre mogu da navedu mnoge Ruse da prihvate zdrav duh.
XS
SM
MD
LG