Linkovi

Okončan projekat USAID-a - pomoć Pravosudnoj akademiji, od pola miliona dolara


Projekat vladine Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), "Jačanje kapaciteta Pravosudne akademije Republike Srbije", okončan je svečano u sredu u Beogradu, a učesnici su se složili da je tokom trajanja projekta Akademija uspešno ostvarila sve postavljene ciljeve.

Projekat je trajao dve i po godine i vredeo je pola miliona dolara, a USAID je sarađivala sa Pravosudnom akademijom u oblasti pružanja obuke nosiocima pravosudnih funkcija u Srbiji. Projekat je pomogao izradu elektronske platforme za obuku zaposlenih u pravosuđu (e-Akademija) i radio na jačanju administrativnih kapaciteta Akademije, kako bi mogla da pruži bolju podršku obuci nosiocima pravosudnih funkcija.

Pravosudna akademija je zadužena za obuku i usavršavanje nosilaca pravosudnih funkcija u Srbiji i ima važnu ulogu u obezbeđivanju profesionalnog, nezavisnog, objektivnog i efikasnog učinka zaposlenih u sudovima i tužilaštvima, rečeno je na skupu.

Ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu, Kajl Skat, rekao je da će se SAD nastaviti podršku unapređenju pravosuđa u Srbiji i kroz sledeći projekat USAID-a, "Vladavina prava", čija je vrednost značajno veća od završenog projekta i iznosi 10 miliona dolara.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat

"Refoma pravosuđa nije samo zahtev Evropske unije; ona je temelj reformi u oblasti upravljanja i privrede koje su od ključne važnosti za prosperitet Srbije i dobrobit građana. U srcu ovih reformi su nezavisne, odgovorne i profesionalne sudije i sudsko osoblje, koji zavise od kvalitetne pravosudne obuke i obrazovanja”, rekao je američki Kajl Skat.

"Predvidljivost pravosudnog sistema je ključna. Predvidljivost presude koja se zasniva na zakonu omogućiće da građani imaju poverenje u pravosuđe", kazao je Skat.

Dragomir Milojević, predsednik Visokog saveta Sudstva, rekao je da izbor budućih sudija mora da počiva na stručnom i kvalitetno obučenom kadru, "jer je to naša najbolja zaštita i put ka stvaranju efikasnog i odgovornog sudstva u koje građani imaju poverenje".

Milojević je dodao da je Nacionalnom strategijom za reformu pravosuđa predviđeno da Pravosudna akademija bude jedina ulazna kapija za pravosudne funkcije, ali je poslednjih par godina kao institucija izazvala razne turbulencije od "bezrezervnog prihvatanja do potpunog anuliranja".

Podsetimo, Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca oštro se protive ideji da završena Pravosudna akademija postane preduslov za izbor sudija, videći u tome opasnost da izvršna vlast, na odloženo vreme od nekoliko godina koliko traje akademija, utiče na izbor sudija nezavisno od sudske vlasti.

XS
SM
MD
LG