Linkovi

Naftna mrlja se utrostručila


Američki predsednik Barak Obama je na putu za Luizijanu, gde namerava da pogleda štetu i proceni opasnost od nafte koja ističe iz podvodne bušotine.

Nadležni su saopštili da strahuju od katastrofalnog oštećenja životne sredine u Meksičkom zalivu, gde se količina nafte koja curi iz bušotine proteklih dana utrostručila.

Kao gost današnjih televizijskih programa, sekretar za unutrašnju bezbednost Ken Salazar je saopštio da je moguće da konstrukcija specijanog sistema koji bi zaustavio izlivanje nafte, potraje tri meseca. Međutim, Lamar Mekej, predsednik "Britiš petroleuma", kompanije koja je vlasnik bušotine koja curi, izjavio je da sistem za prekid izlivanja može da se instalira za 6 do 8 dana. On je objasnio da je sistem, koji je nazvao kupolom za obuhvatanje nafte, u završnoj inženjerskoj etapi.

Podsetimo da je eksplozija na naftnoj platformi 20. aprila, u kojoj je poginulo 11 radnika, izazvala curenje nafte iz podvodne bušotine iz koje se procenjuje da ističe 800 hiljada litara sirove nafte dnevno.

Ken Salazar je naglasio da se čini sve što je moguće da se isticanje nafte prekine i da federalne službe ulažu maksimalne napore da zaštite američku obalu. Ipak, on je rekao da bi ova nesreća mogla da nanese veću štetu nego izlivanje 39 miliona litara nafte sa tankera "Ekson Valdez" 1989. na Aljaski.

XS
SM
MD
LG