Linkovi

Zdravstveni rizici zbog naftne mrlje


Zdravstveni stručnjaci izjavili su nedavno pred senatskim odborom da bi mogli da prodju meseci ili godine da bi se procenio puni obim zdravstvenih rizika zbog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu.

Stručnjaci kažu da ne mogu da predvide kako će izlivanje nafte u Meksičkom zalivu uticati na lokalno stanovništvo i radnike koji su angažovani u čišćenju nafte. Džon Hauard je direktor Nacionalnog instituta za bezbednost i medicinu rada. On kaže da do sada zdravstvene žalbe uglavnom nisu ozbiljnije prirode.

Pre svega se radi o iritaciji kože i respiratornih organa na različite hemijske supstance u sirovoj nafti i uljnim razredjivačima. Kontakt sa kožom trebalo bi izbegavati i svaki deo koji je bio u kontaktu sa naftom trebalo bi isprati. Iritacija očiju, nosa i grla može da se pojavi u bliskom kontaktu sa sirovom naftom.

Doktor Hauard kaže da vrtoglavica, glavobolja i čak emocionalna nelagoda mogu da se pojave posle dužeg perioda. Radnici koji na otvorenom moru rade na čišćenju izlivene nafte takodje se žale na toplotni udar. Pokretne zdravstvene klinike sada su otvorene za tretiranje tih radnika. Zdravstveni stručnjaci navode da bi deca posebno mogla da budu pod rizikom.

Deca imaju veće šanse da dobiju respiratorne i metaboličke probleme nego odrasli ako dodju u kontakt sa većom količinom otrovnih supstanci, kao i ako se one nalaze u atmosferi, a veoma mala deca takodje imaju relativno nerazvijen imunološki sistem pa tako i manje mogućnosti da se izbore sa infekcijom“, navodi Hauard.

Predstojeća sezona uragana mogla bi da pojača opasnost po zdravlje ljudi. Zakonodavci su izrazili zabrinutost da bi oluje, koje bi pogurale sirovu naftu i otrovne supstance ka obali, mogle da ugroze veći broj ljudi. Senator Tom Harkin iz Ajove ističe:

Imamo spremne planove za slučaj uragana, ali nisam siguran da su u te planove uključeni i planovi za čišćenje toksične naftne mrlje. Sumnjam da oni i postoje“.

Doktor Lisa Kaplovic je zamenica pomoćnika sekretara za politiku u američkom sekretarijatu za zdravstvo.

Iskreno rečeno, ne znamo kakav će uticaj biti na ljude, koliko će biti jak olujni talas. Svakako mi ćemo povećati napore za praćenje situacije i kontakte sa lokalnim zajednicama“.

Ni jedan od zdravstvenih stručnjaka na senatskom pretresu nije mogao da kaže koliko dugo će hemikalije i razredjivači biti otrovni. Zvaničnici sekretarijata za zdravstvo pozvali su na formiranje nezavisnog panela naučnika koji bi trebalo da istraži veliki broj zdravstvenih pitanja u vezi sa izlivanjem nafte.

Trenutno, Uprava za hranu i lekove saopštila je da je voda za piće u regionu bezbedna za korišćenje, a da je zahvaljujući zabrani ribolova, morska hrana u prodavnicama i restoranima takodje bezbedna.

XS
SM
MD
LG