Linkovi

Pomak u prikupljanju nafte


Američki predsednik Barak Obama snimio je redovno, subotnje obraćanje naciji u Luizijani, obećavajući pomoć pogodjenom području
Američki predsednik Barak Obama snimio je redovno, subotnje obraćanje naciji u Luizijani, obećavajući pomoć pogodjenom području

Predstavnici američke Obalske straže navode da čep koji je postavljen preko oštećene cevi iz koje se izliva nafta u Meksički zaliv pomaže da se veće količine nafte preusmere ka tankeru koji je prikuplja na površini mora.

Admiral Obalske straže Ted Alen rekao je novinarima da je naftna kompanija Bi Pi prikupila 6,000 barela nafte iz oštećene cevi u prva 24 sata od postavljanja čepa. BP procenjuje da iz cevi svakoga dana u more iscuri približno 19,000 barela.

Alen kaže da nafta nastavlja da se izliva iz otvora na čepu, i da se naftna kompanija nada da će zapušiti te otvore, čim bude uspela da stabilizuje pritisak u cevi koja vodi ka površini.

U redovnom obraćanju gradjanima u subotu, američki predsednik Barak Obama izjavio je da će se boriti na strani zajednica koje su pogodjene izlivanjem nafte sve dok kriza ne bude rešena. Obama je opisao napore svoje administracije da zaustavi i očisti milione litara nafte koji su počeli da nanose štetu američkim obalama.

Obama je u petak obišao južnu državu Luizijanu da bi se uverio u napore energetskog giganta BP-a da zaustavi izlivanje nafte iz oštećene cevi.





XS
SM
MD
LG