Linkovi

Bela kuća formira komisiju za istragu izlivanja nafte


Američki predsednik Barak Obama formirao je dvostranačku komisiju koja će istražiti slučaj izlivanja ogromnih količina nafte u Meksički zaliv, i dati preporuke za odgovarajuću reakciju američke vlade na takve situacije u budućnosti.

U redovnom obraćanju gradjanima, Obama je ponovo kritikovao “prisan odnos" izmedju naftnih kompanija i vladinih agencija koje regulišu njihov rad, navodeći da regulatori moraju da ulože više napora u sprečavanje budućih incidenata.

U medjuvremenu, naftni gigant BP nastavlja pokušaje da zaustavi curenje nafte u Meksičkom zalivu. Kompanija predvidja a da bi inženjeri mogli da zaustave izlivanje nafte u najboljem slučaju već iduće nedelje, a u najgorem – u avgustu. Operativni direktor BP-a, Dag Satls, saopštio je da će kompanija pokušati da platformu zatrpa muljem početkom iduće nedelje.

Medjutim, on je izjavio za TV mrežu CBS News da, ukoliko ta procedura ne uspe, BP možda neće moći da zaustavi izlivanje nafte sve do početka avgusta.

Posle nekoliko neuspešnih pokušaja da se zaustavi izlivanje hiljada barela sirove nafte dnevno iz podvodnog nalazišta, BP je doživeo prvi uspeh u pokušaju da uspori izlivanje 16. maja. Od tada, kompanija koristi posebnu cev da deo nafte odlije na jedan brod.

Stručnjaci se ne slažu u pogledu količine nafte koja je istekla posle eksplozije na bušotini 20. aprila. BP i vladini zvaničnici procenjuju da se u more izliva oko 5,000 barela dnevno, dok nezavisni stručnjaci veruju da je u pitanju deset puta veća količina.

U SAD raste gnev javnog mnjenja kako nafta ulazi u močvare u delti najduže američke reke Misisipija.

U redovnom obraćanju Republikanske stranke gradjanima, senator Dejvid Viter iz Luizijane pozvao je američku vojsku da zaštiti obalu njegove države tako što će veštački produžiti obližnja ostrva koja služe kao barijera od naftne mrlje. Nekoliko agencija američke vlade radi na zaštiti južne obale SAD. Radnici su postavili plutajuće barijere i isprskali hemikalije kako bi se dolazeća nafta razredila.



XS
SM
MD
LG