Linkovi

Ohrabrujući dogovor dve Koreje


Delegacija Severne Koreje, danas u Seulu (Hvang Pjng So u uniformi)
Delegacija Severne Koreje, danas u Seulu (Hvang Pjng So u uniformi)

Zaraćeni susedi krajem meseca ili početkom sledećeg treba da nastave razgovore na visokom nivou i možda postignu napredak u poboljšanju međusobnih odnosa...

Zvaničnici Severne i Južne Koreje postigli su dogovor da nastave razgovore na visokom nivou koji su već nekoliko meseci obustavljeni. Razgovori bi trebalo da počnu kreajem ovog ili početkom sledećeg meseca.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, koji je inače državljanin Južne Koreje, pozdravio je obnavljanje političkog dijaloga dve zemlje, nazivajući ga "ohrabrujućim". On je ponovio svoje prethodne navode da je dijalog jedini način da se prevaziđu nerešena pitanja koja dve nacije imaju i pozvao na "pozitivno kretanje ka mirnom i denuklearizovanom Korejskom poluostrvu".

Novi dogovor usledio je posle retke i neočekivane posete delegacije iz Pjongjanga, koju čine tri visoka zvaničnika, i njihovog ručka sa ministrom za ujedinjenje Južne Koreje Rju Kihi-đaeom.

Delegaciju Severa predvodio je Hvang Pjng So, najbliži saradnik lidera Kim Džong Una i najviši politički zvaničnik u vojsci Severne Koreje, koja ima milion i 200 hiljada pripadnika. Druga dvojica su sekretari vladajuće Radničke partije Čoe Rijong Hae i Kim Jang Gon.

Trojka je po svemu sudeći doputovala kako bi prisustvovala današnjoj ceremoniji zatvaranja Azijskih igara, a poseta je ponovo podigla očekivanja mnogih u regionu da bi predstojeći dogovori mogli da dovedu do napretka u odnosima dve zemlje, koje su tehnički i dalje u ratu, sobzirom da je njihov konflikt 50-ih godina prošlog veka okončan primirjem, a da nije potpisan mirovni sporazum.

XS
SM
MD
LG