Linkovi

Papa Franja: Dijalogom do pomirenja dve Koreje


Papa Franja, maše po dolasku u vazdušnu bazu u Seulu, 14. avgusta 2014, gde ga je dočekala južnokorejska predsednica Park Geung-hje

Na početku svoje petodnevne posete Južnoj Koreji, papa Franja je poručio da će dijalog, a ne beskorisne manifestacije sile, doneti mir Korejskom poluostrvu.

Po dolasku u Seul, Franja se sastao sa južnokorejskom predsednicom Park Geun-hje.

Zatim je na engleskom jeziku, što je retkost za poglavare rimokatoličke crkve, koji govore španski - Franja poručio da se diplomatija zasniva na dijalogu, a ne na optužbama i pretnjama.

On je istakao da će južnokorejska “potraga za mirom” doneti stabilnost čitavom regionu. Predsednica Park je izjavila da bi i Severna i Južna Koreja trebalo da se “oslobode strahova i nuklearnog oružja” i koncentrišu na ponovno ujedinjenje. Ona je zahvalila papi na molitvama i održavanju “mise za mir i pomirenje” tokom posete Seulu.

Dok je papin avion jutros sletao u Seul, Severna Koreja ispalila je prvi od pet projektila u Japansko more. Predstavnici ministarstva odbrane u Seulu kažu da su projektili lansirani iz lučkog grada Vonsan, i da su prešli putanju od 220 kilometara pre nego što su pali u okean nadomak istočne obale Južne Koreje.

XS
SM
MD
LG