Linkovi

Ko je ubio portparola Islamske države?


Portparol Islamske države Abu Muhamad al-Adnani
Portparol Islamske države Abu Muhamad al-Adnani

Američki zvaničnici odbacili su tvrdnje ruske vojske da je portparol i glavni strateg Islamske države Abu Muhamad al-Adnani poginuo u njenim vazdušnim udarima.

Jedan visoki zvaničnik Pentagona izjavio je za Glas Amerike da je ruska tvrdnja “još jedan pokušaj širenja dezinformacija”. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u bombardovanju koje su izvršili ruski avioni ubijeno blizu 40 ekstremista Islamske države, među kojima je bio Adnani. Njegovu pogibiju potvrdila je novinska agencija Islamske države – Amak. Međutim, SAD navode da je Adnani bio meta vazdušnog udara koji su izvršile koalicione snage u sirijskom gradu al-Bab. Pentagon navodi da još procenjuje rezultate te vojne akcije.

Jildrim: Ofanziva u Siriji se nastavlja

U medjuvremenu, Turska je saopštila da neće prekinuti svoju vojnu ofanzivu na severu Sirije, sve dok sve pretnje ne budu uklonjene.

Turska je pokrenula ofanzivu prošle nedelje s ciljem da se obračuna sa ekstremistima islamske države, ali i kurdskim borcima, koje podržavaju SAD, ali turska vlada smatrada su povezani sa pobunjenicima Kurdistanske radničke partije (PKK).

Sukobi Turaka i Kurda dodatno su zakomplikovali ionako složenu situaciju u Siriji, čija vlada dobija podršku od Irana, Rusije i ekstremista Hezbolaha iz Libana, dok SAD i druge zapadne sile podržavaju pobunjenike.

Premijer Turske Binali Jildirim rekao je novinarima da će se operacije nastaviti "sve dok terorističke grupe i pretnje po granice i građane Turske ne budu uklonjene".

Ranije danas, Iran je pozvao na brzi završetak turske ofanzive, navodeći da će postojano prisustvo turskih snaga na severu Sirije, samo doprineti eskalaciji konflikta.

XS
SM
MD
LG