Linkovi

Bolje prognoze za vodeće ekonomije


Glavni ekknomista OECD-a Pjer Karlo Padoan
Glavni ekknomista OECD-a Pjer Karlo Padoan

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj – OECD saopštila je da se poboljšavaju izgledi za rast najrazvijenijih svetskih ekonomija.

OECD u svom izveštaju ističe da će Sjedinjene Države i Japan biti na čelu razvijenih ekonomija po stopi rasta, ali takodje upozorava da će Evropa nastaviti da zaostaje.

Najnoviji zvanični podaci pokazuju da je američka ekonomija prošle godine rasla po višoj stopi od očekivane i da će se taj trend nastaviti i ove godine. OECD smatra da će američka ekonomija u prvom kvartalu ove godine rasti po godišnjoj stopi od 3,5 odsto a da će se njen rast donekle usporiti – na 2 odsto u sledećem kvartalu od aprila do juna.

Japan je odmah iza Sjedinjenih Država – predvidjena stopa rasta u prvom kvartalu je 3,2 a u druom 2,2 odsto. Rezultate istraživanja OECD-a predstavio je glavni ekonomista Pjer Karlo Padoan:

„Ovaj izveštaj ukazuje na poboljšanje globalne ekonomije, posebno u Sjedinjenim Državama i Japanu, a nešto manje u evrozoni.“

Mada se Evropska unija uspešno suočila sa problemima uzrokovanim dužničkim krizama, Padoan smatra da su prognoze za 17-članu evrozonu i dalje mešovite:

„Nemačka raste po zdravoj stopi od preko 2 odsto, što je dobra vest. Medjutim, Francuska, druga najveća ekonomija evrozone, verovatno neće ostvariti pozitivan rast ove godine – eventualno bi mogla da počne da beleži pozitivan rast u drugoj polovini godine. Italija je i dalje u recesiji, mada se ta recesija smanjuje, što uznači da bi i ona mogla da ostvari pozitivan rast krajem godine.“

U odvojenom izveštaju OECD takodje daje optimističnu prognozu za Kinu i druge ekonomije u ekspanziji. Uprkos nizu potencijalnih finansijskih i ekoloških problema narednih godina, OECD očekuje da će Kina ove godine ostvariti stopu rasta izmedju 8 i 9 odsto. Ukoliko se taj trend nastavi OECD smatra da bi Kina mogla da pretekne Sjedinjene Države i postane najveća svetska ekonomija – već 2016. godine.
XS
SM
MD
LG