Linkovi

Ivanić i Vujanović: Odnosi BiH i CG najbolji u regionu


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tokom susreta u Sarajevu.
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tokom susreta u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju najbolje odnose u regionu i primjer su dobrosusjedstva i regionalne saradnje, konstatovali su danas u Sarajevu predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić

Vujanović je istakao da su Crna Gora i BiH, zaključivanjem ugovora o državnoj granici, koji je prvi ugovor između država bivše Jugoslavije, pokazale da jedno osjetljivo pitanje može da se riješi dogovorom dvije države bez posredništva sa strane.

"Zaključili smo niz sporazuma za saradnju u svim oblastima, zajedno s posljednjim Sporazumom o saradnji u oblasti evropskih integracija, gdje smo dogovorili da učinimo sve zajedno da se ubrza put ka eurointegracijama i jedne i druge države. Mi smo tu odmakli, ali spremni smo da sve učinimo da se ubrza put BiH ka EU. Očekujemo da BiH dobije status kandidata do kraja ove ili početkom naredne godine", kazao je Vujanović.

On je ocijenio da u realizaciji konkretne saradnje dvije države imaju brojne uspjehe, ali i prostora za proširenje saradnje, kako bi ona bila kvalitetnija.

"Poruka za region i međunarodnu zajednicu je da na ovom prostoru postoje dvije države, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, koje afirmišu dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju za primjer i pozivamo one, koji taj primjer vide kao dobar, da ga maksimalno slijede", rekao je Vujanović.

On je kazao da maksimalno podržava evroatlantske težnje BiH jer će, kako je kazao, ulazak u NATO imati, uz bezbjednosnu dimenziju, i važnu političku.

"BiH doživljavamo kao državu izuzetnih prirodnih i ekonomskih resursa i svako povezivanje s državama NATO u ekonomskom smislu znači šansu novih investicija iz država NATO-a, većeg broja turista iz tih država i uopšte boljeg ekonomskog efekta", rekao je Vujanović.

Vujanović je kazao da će bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića, u slučaju da se kandiduje za predsjednika države na narednim izborima, podržati, i dodao da je ta opcija realna.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je ocijenio da dvije države nemaju nijedno otvoreno pitanje već vrlo visok stepen razumijevanja i podrške.

"Nakon što smo prvi potpisali ugovor o granici, bez bilo kakvih posebnih problema, stavili tačku na jedno pitanje koje je na ovim prostorima uvijek bilo osjetljivo, zajednički gledamo veliki dio stvari u regionu i iz regiona. Privode se kraju i razgovori o pitanjima o socijalnom osiguranju od čega bi najveću korist mogli imati građani obje zemlje", rekao je Ivanić.

Ivanić je dodao da će ozbiljno razmisliti o ideji da granični prelazi između BiH i Crne Gore budu sa jednom kontrolom, što će, kako je kazao, biti jedan od vizuelnih pokazatelja putnicima koliko su odnosi između dvije zemlje dobri.

Vujanović je u Sarajevu svečano dočekan uz najviše državne i vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva BiH, a nakon toga uslijedio je susret sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG