Linkovi

Odlazak holivudske legende - preminuo Kirk Daglas


Kirk Daglas primio je nagradu za izuzetna dostignuća na filmu na festivalu u Santa Barbari u Kaliforniji, 30. jula 2006. (Foto: Reuters)
Kirk Daglas primio je nagradu za izuzetna dostignuća na filmu na festivalu u Santa Barbari u Kaliforniji, 30. jula 2006. (Foto: Reuters)

Filmska legenda Kirk Daglas, jedna od poslednjih zvezda takozvane "zlatne ere" Holivuda, preminuo je u Los Anđelesu, saopštio je njegov sin, glumac Majkl Daglas. Imao je 103 godine.

Sin siromašnih imigranata, ruskih Jevreja, Daglas se u toku 60 godina karijere pojavio u 90 filmova.

Radio je razne poslove da bi platio školovanje na koledžu i studije na njujorškoj Američkoj akademiji dramske umetnosti.

Kirk Daglas - poslednja ikona holivudske "zlatne ere"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Posle kratke karijere na Brodveju i nakon što je služio u mornarici u Drugom svetskom ratu, Daglas se pojavio u svom prvom filmu 1946. Glavna uloga u filmu Šampion iz 1949, o nemilosrednom bokseru, koji ne dozvoljava nikome da mu se ispreči na putu, donela mu je slavu i prvu nominaciju za Oskara.

Visoki, zgodni glumac sa rupicom na bradi, koja je postala njegov zaštitni znak, Daglas je postao velika zvezda 1950-ih i 1960-ih, kada je osvojio još dve nominacije za Oskara za filmove Loši i lepi i ulogu slikara Vinsenta van Goga za film Žudnja za životom.

Kada se pojavio u filmu Spartak iz 1959, Daglas je angažovao scenaristu Daltona Tramba, koji se našao na holivudskoj "crnoj listi" zbog navodnih komunističkih aktivnosti, zbog čega je bio primoran da piše pod pseudonimom. Daglas se otvoreno suprotstavio crnoj listi angažujući Tramba da piše scenario pod sopstvenim imenom, otvoreno i bez straha.

Kirk Daglas sa sinom Majklom, 1976. godine.
Kirk Daglas sa sinom Majklom, 1976. godine.

Daglas je 1995, pretrpeo težak moždani udar, koji ga je skoro ubio. Međutim, oporavio se dovoljno da napiše bestseler autobiografiju, i povremeno se pojavljuje na filmu i pozorištu, uključujući proslavljenu monodramu "Pre nego što zaboravim".

Uz objavu da je preminuo njegov otac, Majkl Daglas se od njega oprostio dirljivim rečima:

“Za svet je bio legenda, glumac iz Zlatne ere filmova koji, dugovečni humanista, a ono u šta je verovao, usađeno je u nas. Ali za mene i moju braću bio je samo Tata, za Ketrin – divni tast, za unuke i praunuke omiljeni deka, a za suprugu Anu najbolji muž. Kirk je živeo dugo i ostavio fimsko nasleđe koje će trajati za buduće generacije i zalog kao filantrop koji je pomagao ljudima i borio se za mir na Zemlji. Rekao sam mu na zadnjem rođendanu, ono što se nikada neće promeniti: Tata, volim te i ponosan sam što sam tvoj sin".

Iako je na velikom platnu često glumio moćne, čvrste i okrutne ljude, oni koji su poznavali Daglasa u privatnom životu opisivali su ga kao nežnog, saosećajnog i velikodušnog čoveka, koji je voleo decu i donirao milione dolara različitim humanitarnim organizacijama.

"Majka mi je rekla, 'moraš da vodiš računa o drugim ljudima'", rekao je jednom. "To sam zapamtio".

XS
SM
MD
LG