Linkovi

Kirk Daglas proslavio 100. rođendan


Holivudska legenda Kirk Daglas, zvezda filmova kao što su “Spartak” i “Obračun kod O.K. korala” proslavio je u petak stoti rođendan, posle filmske karijere koja je obuhvatila sedam decenija.

Kirk Daglas je rođen kao Isur Danilovič 9. decembra 1916. u porodici ruskih imigranata u državi Njujork. Postao je jedna od najvećih filmskih zvezda 1950-ih i 60-ih a snimio je više od 90 filmova. Prema sopstvenim rečima, uloga Vinsenta Van Goga u filmu “Žudnja za životom” iz 1956. mu je omiljena uloga ali mu je “Spartak” omiljeni film zato što je kao producent njime načinio veliki korak u razbijanju holivudske crne liste – spiska glumaca, reditelja i scenarista čija je karijera trpela zbog navodnih veza sa komunističkim pokretom.

1996. godine pretrpeo je moždani udar posle čega mu je oštećen govor ali je dve nedelje kasnije ipak došao da primi Oskara za životno delo. To je jedini Oskar koga je osvojio, iako je nominovan za najboljeg glumca, za filmove “Šampion”, “Loši i lepi” i “Žudnja za životom.” Nastavio je da se pojavljuje u manjim ulogama sve do 2008.

Iz prvog braka sa britanskom glumicom Dajanom Dil ima dvojicu sinova od kojih je Majkl takodje postao velika holivudska zvezda. Od 1953. Kirk Daglas je oženjen publicistkinjom En Bujdens.

XS
SM
MD
LG