Linkovi

Tusk: Dogovoreno fleksibilno odlaganje Bregzita do 31. januara


Protivnik Bregzita protestuje noseći kišobran sa simbolom Evropske unije pored britanske zastave, u Londonu, 24. oktobra 2019. (Foto: AP/Matt Dunham)

Zemlje članice EU pristale su na odlaganje Bregzita za još tri meseca, do 31. januara 2020, naveo je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On je na Tviteru napisao da je prihvaćen "zahtev Velike Britanije za fleksibilnim odlaganjem" (flextension).

Tusk je dodao da se očekuje da će odluka biti uskoro formalizovana.

Time je odgovoreno na nepotpisano pismo britanskog premijera Borisa Džonsona Briselu, u kojem on, pod pritiskom britanskog parlamenta, traži odlaganje odlaska Velike Britanije iz EU.

Prema pisanju britanskih medija, "fleksibilno odlaganje" znači da bi Velika Britanija mogla da napusti EU i pre 31. januara ukoliko parlament ratifikuje sporazum o istupanju.

Izvori bliski sastanku u Briselu tvrde da je odluka o prihvatanju britanskog zahtjeva donijeta u rekordno kratkom vremenu.

Očekivano, Evropljanima svakako odgovara da odlazak Britanije bude sa sporazumom, koji će biti zadovoljavajući za obje strane, a kako sada stvari stoje, prethodni rok - 31. oktobar ove godine - prekratak je za tako nešto.

U današnjoj odluci se od Londona traži da do odlaska bude u svakom smislu evropska članica, što znači i da u Brisel pošalje komesara, koji će biti dio Evropske komisije, dok u Komisiji, portparolka Mina Andrejeva podsjeća da još nema fomalne odluke o Bregzitu:

"I dalje je riječ o nacrtu odluke, nju treba da potvrde evropski lideri. Postoje i te odredbe o britanskom komesaru, a izabrana predsjednica Komisije Von der Lejen je već ukazala da, ako bude odgađanja Bregzita, onda će ona u najskorije vrijeme o britanskom komesaru da razgovara sa Londonom".

Današnjom odlukom ostavljena je mogućnost da Britanci mogu da napuste Uniju i ranije, prvog decembra ili prvog januara - uslov za to je samo da takvu odluku do tog datuma potvrde evropski i britanski parlament.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG