Linkovi

Odbor Senata potvrdio nominaciju sudije Kavanoa, traži i istragu FBI-a


Senator Džef Flejk govori na sednici Odbora za pravosuđe u Senatu
Senator Džef Flejk govori na sednici Odbora za pravosuđe u Senatu

Nakon nekoliko dramatičnih obrta, senatski Odbor za pravosuđe je sa 11 glasova za i 10 protiv potvrdio nominaciju kandidata za Vrhovni sud Breta Kavanoa i prosledio je na odlučivanje Senatu u punom sastavu, ali uz predlog da se glasanje odloži za nedelju dana zbog istrage FBI-a.

Senatori su odlučivali o nominaciji dan nakon emotivnih svedočenja sudije Kavanoa i Kristin Blazi Ford koja ga je optužila za seksualno napastvovanje.

Odbor Senata, u kojem većinu imaju republikanci, je potvrdio nominaciju Kavanoa, ali je umereni republikanski senator Džef Flejk pozvao da FBI istraži navode Kristin Ford i da se glasanje u Senatu u punom sastavu zbog toga odloži za nedelju dana.

Sa predlogom Džefa Flejka treba da se usaglase i republikanski lideri u Senatu.

Flejk je pre jutrošnje sednice odbora izjavio da će glasati za potvrdu nominacije sudije Breta Kavanoa, da bi pre samog glasanja razgovarao sa demokratskim senatorima i potom predložio da FBI sprovede istragu.

Potvrdi Breta Kavanoa u Odboru za pravosuđe prethodila su potresna svedočenja Kristin Blazi Ford, koja je sudiju optužila sa seksualni napad i rekla da je stoprocentno sigurna da je napadač bio on, i sudije Breta Kavanoa koji je sve optužbe negirao i insistirao na tome da se protiv njega vodi politička kampanja.

Predsedavajući Odborom republikanac Čak Gresli je rekao da su oba svedočenja kredibilna, ali da “na osnovu dokaza koji su predstavljeni, ne vidi prepreku da se sudiji Kavanou uskrati mesto u Vrhovnom sudu”.

Pošto je Odbor za pravosuđe potvrdio nominaciju sudije Kavanoa, sada to treba da učini Senat u punom sastavu gde republikanci imaju tesnu većinu od 51 senatora.

I dalje je nejasno hoće li republikanci imati dovoljan broj glasova, zbog neizvesnih glasova umerenih republikanskih senatorki Suzan Kolins iz Mejna I Lise Murkovski sa Aljaske.

Predsednik Donald Tramp rekao je da "senatorke Kolins i Murkovski treba da urade ono što misle da je ispravno. "

Predsednik je takođe rekao da "nimalo" nije razmišljao o alternativnim kandidatima u slučaju da Senat ne odobri njegovog kandidata za Vrhovni sud Breta Kavanoa.

Svedočenja pred Odborom za pravosuđe u Senatu Tramp je nazvao "neviđenim trenutkom u američkoj istoriji" i istakao da se neće mešati u pregovore u Senatu, već da će oni sami odlučiti.

XS
SM
MD
LG