Linkovi

Baltimorska policija oslobodjena optužbi u slučaju Grej


Glorija Darden, majka Fredija Greja, briše suze na konferenciji za novinare koju je održala Merilin Mozbi, državni tužilac.

Tužilaštvo u Merilendu odbacio je sve preostale optužbe protiv baltimorskih policajaca koji su čekali sudjenje zbog smrti mladog Afroamerikanca Fredija Greja u policijskom pritvoru. Tako je okončan važan sudski slučaj koji je privukao pažnju cele zemlje.

Grej je pretpeo ozbiljne povrede kičmene moždine u aprilu 2015. dok je, u lisicama prevožen u policijskom kombiju, ali nije bio vezan sigurnosnim pojasom.

Njegova smrt je dodatno rasplamsala pokret “Crnački životi su vredni”, i dovela je do nereda u Baltimoru i velikih protesta u tom gradu kao i širom Amerike. Šestoro policajaca, troje belaca I troje crnaca, bili su optuženi za ubistvo drugog stepena, uz navode da su ilegalno uhapsili i grubo transportovali kombijem Greja, a zatim odbili njegov zahtev da mu se ukaže medicinska pomoć.

Na pretresu koji je trebalo da bude početak sudjenja policajcu Geretu Mileru, tužilac Majkl Šacou izjavio je da država odustaje od svih optužbi protiv policajaca koji su čekali na sudjenje. Trojica od šest policajaca optuženih u slučaju Grej ranije su oslobodjena optužbi, a svi su negirali optuzbe za ubistvo.

XS
SM
MD
LG