Linkovi

Hapšenja na prvu godišnjicu pokreta "Okupiraj"


Njujorška policija hapsi učesnicu protesta povodom prve godišnjice pokreta "Okupiraj Volstrit"
Njujorška policija hapsi učesnicu protesta povodom prve godišnjice pokreta "Okupiraj Volstrit"

Nekoliko stotina aktivista pokreta „Okupiraj Volstrit“ okupilo se u finansijskoj četvrti u Njujorku, kako bi obilježili prvu godišnjicu pokreta

Policija je međutim spriječila demonstrante da se približe njujorškoj berzi, uhapsivši više od 100 učesnika protesta. Pristalice pokreta, koji je popularizovao frazu „Mi smo ostalih 99 odsto“, okupile su se jutros blizu mjesta gdje je prošle godine počelo okupljanje koje se ubrzo proširilo na ostatak Amerike i svijeta. Demonstranti su planirali da nizom akcija pokušaju da ožive pokret koji nije uspio da zadrži zamah nakon što je prošle jeseni podstakao nacionalnu debatu o ekonomskoj i društvenoj nepravdi.

Pristalice pokreta “Okupiraj Volstrit” izašle su na ulice u Njujorku kako bi obilježile njegovu prvu godišnjicu. Njujorška policija je međutim uhapsila desetine aktivista nakon što su odbili da napuste kontrolni punkt uspostavljen da bi se blokirao pristup njujorškoj berzi.

Demonstranti su planirali da poremete saobraćaj u tom dijelu Menhetna, u okviru niza akcija u više gradova čiji cilj je, kako je saopšteno, borba za pravedni i održivi svijet. Okupili su se blizu parka Zukoti, gdje je improvizovani kamp prošle godine postao nezvaniočno sjedište pokreta, ali im je policija blokirala pristup.

“Okupiraj Vol Strit” je na kratko oživio duh američkog socijalnog aktivizma i usmjerio pažnju javnosti na ekonomsku nepravdu. Njegove pristalice su protest protiv, kako su isticali, korporativne pohlepe počeli prije tačno godinu na njujorškim ulicama, inspirišući hiljade ljudi širom svijeta da urade isto. Godinu kasnije, pokret u Njujorku je samo sjenka onog što je bio, uz znatno drugačiju organizaciju.

„Imamo strukturu koja je zasnovana na manjima grupama, u okviru kojih je moguća prisnija komunikacija“, kaže Marisa Holms, jedan od organizatora pokreta.

Ono što je počelo kao protest protiv velikog jaza u zaradama preralo je u protest protiv svega onog što je pogrešno u svijetu, navode pojedini aktivisti. Zbog toga je, kako ističu, pokret izgubio svoju suštinu.

„Bili smo tamo da okupiramo Volstrit, a ne da raspravljamo o svim društvenim problemima koji postoje“, navodi Piter Dutro, bivši pristalica pokreta.

Pojedini pak smatraju da je pokret počeo da nestaje sa javne scene, kada su vlasti počele da tjeraju demonstrante sa ulica koje su okupirali.

„Mislim da su izbacivanja širom zemlje uništila pokret 'Okupiraj'“, smatra Mark Nejson, profesor na univerzitetu Fordam.

Nakon uklanjanja improvizovanih kampova, učesnici protesta nisu imali gdje da se okupljaju i mnogi od njih su bili razočarani.

„Počeo sam stvarno da se zamaram i da zapažam stalno neslaganje i svađe. Zatim smo došli do trenutka kada naša Generalna skupština više nije finkcionisala“, kaže Dutro.

Zbog prošlogodišnjueg iskustva pokret je morao da se reorganizuje i kako ističu njegovi organizatori počne iznova. Povodom godišnjice, organizovano je niz aktivnosti tokom vikenda, u kojima su učestvovale stotine pristalica. Njujorška policija je međutim, na tim događajima, uhapila više od 30 osoba.
XS
SM
MD
LG