Linkovi

Oboren ruski helikopter u Siriji


Ruski vojni helikopter tipa Mi-8 oboren je u sirijskoj pokrajini Idlib, a svih pet članova posade je stradalo. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je helikopter pogođen dok se vraćao u bazu posle dostavljanja humanitarne pomoći gradu Alepu, i da su dvojica stradalih bili oficiri, a trojica članovi posade.

Sirijski opozicioni aktivisti objavili su snimak olupine ruskog helikoptera u plamenu, koji je izgleda napravljen u prvih nekoliko trenutaka pošto je letelica oborena. Ruske snage vrše vazdušne napade kao pomoć vladi sirijskog predsednika Bašara al-Asada od septembra prošle godine. Sukob između Asada i pobunjenika traje od marta 2011, kada su mirni protesti prerasli u građanski rat, u kojem učestvuje više pobunjeničkih grupa, kao i pripadnici ekstremističke grupe Islamska država.

Sirijska vlada je u nedelju saopštila da je spremna za obnovu mirovnih pregovora u Ženevi, bez ikakvih prethodnih uslova i, kako je rečeno, stranog uticaja. Nekoliko prethodnih rundi pregovora je propalo u jeku nastavljanja nasilja i nerešenog ključnog pitanja o tome da li će se Asad odreći vlasti. Sjedinjene Države i druge Zapadne zemlje insistiraju da Asad mora da ode, dok njegovi saveznici, prvenstveno Rusija, to odbijaju.

XS
SM
MD
LG