Linkovi

Obnova zapuštenog zemljišta širom sveta - za profit


Širom sveta površine isečenih šuma, erodiranog, sasušenogi salinizovanog zemljišta, veće su od površine cele južne Amerike. U toku su napori da se taj trend zaustavi i popravi.

Kompanija Fresh Coast Capital koristi prirodu za prečišćavanje vazduha. Cilj ovih kompanija je da oživljavanjem zapuštenog zemljišta ostvare profit. Ovi primeri su navedeni u izveštaju Instituta za svetske resurse, u tekstu pod nazivom “Poslovi sadnje drveća”. Autorka teksta Sofija Faruki kaže da je to:

"Prvi put do sada da se na pošumljavanju i obnovi obradivog zemljišta radi u komercijalne svrhe."

Faruki dodaje da je u svetu dve milijarde hektara zemlje ogoljeno sečom šuma, da je erodirano, drugim rečima potpuno zapuštano.Ta zemlja je potrebna da hrani sve veću populaciju, da prečišćava vazduh i vodu i da biljke upijaju ugljen dioksid iz atmosfere.

Faruki kaže da su vlade širom sveta obećale milione dolara pomoći za pošumljavanja i obnovu zemljišta.

"Javni sektor se sada obavezao da će obnoviti površine veće od južne Afrike, ali mi ne znamo kako će to moći da se izvede bez učešća privatnog sektora. Činjenica je da ne može."

Faruki i njene kolege su odlučili da nađu kompanije koje već rade na projektima, za kako kažu, “obnovu ekonomije”. Oni pripremaju teren za investitore koji su voljni da ulože novac u obnovu zemljišta.

"Ovde još uvek ima neotkrivenih mogućnosti."

U izeštaju su navedeni primeri nekih novih poslovnih poduhvata. Umesto gigantskih plantaža, Komaza sadi drveće na hiljadama malih farmi u Keniji.

Postoje i kompanije poput Brinkman Group, koje već decenijama pošumljavaju ogoljene šume u Kanadi. Nedavno su počeli da sakupljaju drveće koje se visoko ceni u centralnoj Americi, a koje je zasađeno pre dvadeset godina, kaže osnivač Brinkman grupe, Dirk Brinkman.

"Ostvarujemo profit od 10 odsto, što iznenađuje one koji nisu verovali da je tako nešto moguće. Ali za to je potrebno da prođe puno vremena."

To vreme obeshrabruje mnoge investitore, a zemlje, gde je potrebna obnova zemljišta, veoma često imaju problem sa upravljanjem i nerešena pitanja vlasništva nad zemljom.

Ova vrsta obnove je još uvek riskantan posao. Samo pet od 14 kompanija je do sada uspelo da ostvari profit. Investitorima verovatno treba veća garancija pre nego što počnu da ulažu, kaže ekonomista Musfik Mobarak sa univerziteta Jejl.

"Drago mi je da postoji ideja. U svakom slučaju sledeći potez bi trebalo da bude prikupljanje kvantitativnih informacija."

Međutim, Mobarak smatra,da je to ogromna prilika za kompanije koje budu mogle da obave taj posao.

XS
SM
MD
LG