Linkovi

Da li će naučnici uspeti da regenerišu ljudsko srce?


Odavno je poznato da nekim primitivnim životinjskim vrstama, kao što su repati vodozemci i morske zvezde, mogu ponovo da izrastu udovi i organi. Negde tokom evolucije, sisari su izgubili tu sposobnost, ali eksperimenti pokazali da je moguće da je povrate. Na Univerzitetu grada Pitsburga, male zebraste ribe pomažu naučnicima da regenerišu znatno oštećeno srce miša.

Popularne kao akvarijumske ribe, zebraste ribice iz tropskih svežih voda takođe su interesantne i kao laboratorijske životinje, zato što mogu ponovo da im izrastu oštećena peraja, koža i srce.

“Možete da odstranite oko 20 odsto njihovog srca i ono će se regenerisati. Zato nas ta fenomenalna sposobnost navodi da mislimo da je moguće da pozajmimo neke od tih regenarativnih mehanizama i upotrebimo ih da regenerišemo ljudsko srce”, kaže Jadong Vang sa Univerziteta grada Pitsburga

Kada su naučnici ubrizgali ekstracelularni matriks, ili ECM, iz srca zebrastih riba u nekoliko oštećenih srca miševa, srčani mišić regenerisao se za samo nekoliko dana. Oporavak je bio još brži kada su iste ćelije uzete od zebrastih riba, koje su već bile u procesu regeneracije oštećenog tkiva.

“Od te dve, regenerišući matriks iz srca zebrastih riba je još potentniji nego normalni”, ističe Vang.

Kako izgleda, molekul pod nazivom neuroregulin 1 ima ogromnu ulogu u pokretanju regeneracije.

“Ustanovili smo da srce zebraste ribe ima više neuregulina 1 neko srce miša. Zebrasta riba koja je u procesu regeneracije ima još više od normalnog. To nagoveštava da neuregulin verovatno ima ulogu, ali moramo to još da proučavamo”.

Sledeći korak će takođe biti testiranje regenerativnih sposobnosti ekstracelularnog matriksa zebraste ribe na većim sisarima, kao što su pacovi.

XS
SM
MD
LG