Linkovi

Gojaznost povećava rizik od dijabetesa


Svetska zdravstvena organizacija navodi da će za samo pet godina, 2015., više od dve milijarde odraslih imati prekomernu težinu, a da će više od 7 stotina miliona biti gojazno.

Tokom poslednjih godina, lekari usmeravaju pažnju na sve veći broj slučajeva dijabetesa kod dece i mladih. Ali najčešća vrsta dijabetesa, tip 2, preovladjuje kako ljudi stare i dobijaju sve više na težini. Prenosimo detalje najnovije studije čiji rezultati pokazuju da sa uvećanjem telesne težine raste i rizik od dobijanja dijabetesa.

Statistički podaci su dovoljno zabrinjavajući da odmah poželite da prestanete da jedete. Svetska zdravstvena organizacija navodi da će za samo pet godina, 2015., više od dve milijarde odraslih imati prekomernu težinu, a da će više od 7 stotina miliona biti gojazno. Imati prekomernu težinu ili biti gojazan postaje sve veći problem čak i u zemljama sa niskim ili srednjim nacionalnim dohotkom. Manje fizičke aktivnosti i hrana sa mnogo masti i šećera su recept za globalnu epidemiju dijabetesa, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Doktor Dejvid Siskovik sa univerziteta države Vašington u Sijetlu je jedan od istraživača koji je proučavao kako sastav ljudskog tela, odnos nemasnog i masnog tkiva i povećana težina utiču na rizik od dobijanja dijabetesa kod više od 4 hiljade odraslih osoba, starijih od 65 godina.

«Ako ste u gornjoj petini populacije koju smo proučavali, gornjih 20 odsto u smislu uvećanih mera telesne masti, imali ste četiri puta povećan rizik od razvoja dijabetesa kasnije u životu,» kaže doktor Siskovik.

Na početku studije, nijedan učesnik nije imao dijagnozu dijabetesa. Istraživači su pratili stanje njihove telesne mase, obima struka i odnos obima struka i kukova tokom narednih 12 godina.

«Čak i medju osobama preko 75 godina, imati veću telesnu masu i dalje je bilo povezano sa dvostruko povećanim rizikom od dobijanja dijabetesa,» ističe Meri Bigs, koautor studije.

Muškarac koji je bio na granici gojaznosti imao je pet i po puta veći rizik od dobijanja dijabetesa od onih koji su imali samo prekomernu težinu. Za žene, rizik je bio tri i po puta veći. Stručnjaci veruju da je razlog taj što su muškarci skloni gomilanju masnih naslaga na stomaku. Koliko god da je teško, Meri Bigs kaže da je održavanje sopstvene telesne težine na zdravom nivou jedini način da se rizik za dobijanje dijabetesa umanji:

„Rezultati afirmišu važnost kontrole telesne težine tokom srednjih godina i navode da kontrola težine ostaje važna i u starijim godinama u smislu smanjenja rizika za dijabetes“.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG