Linkovi

Obeleležavanje 24 godine od akcije Oluja


Sa obeležavanja operacije Oluja u Zagrebu 2015. godine, Foto: arhiva, (AP Photo/Darko Bandic)
Sa obeležavanja operacije Oluja u Zagrebu 2015. godine, Foto: arhiva, (AP Photo/Darko Bandic)

U Srbiji i Hrvatskoj se i ove godine kao i proteklih 24 pre, akcija Oluja obeležava kao dan pobede ili dan progona, Srbija održava komemoracije i sećanja na ubijene i prognane, dok će u Kninu biti održana proslava povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

U hrvatskoj vojnoj akciji „Oluja“ koja je trajala četiri dana, prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, poginuo je ili nestao 1.861 Srbin a proterano više od 200.000, dok se sa hrvatske strane ističe brojka od 90.000 ljudi. Prema podacima Veritas-a, 65 odsto stradalih bili su civili, a najveći broj činile su starije osobe.

Centralna manifestacija povodom obeležavanja godišnjice u Srbiji biće održana večeras kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori, uz prisustvo predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić.

Vučić je pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol na obeležavanje godišnjice "Oluje", za koju je rekao da je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

Udrženja raseljenih održaće parastos srpskim žrtvama u akciji "Oluja" u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Predsednica Kolinda Grabar Kitrović čestitala je danas građanima Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i 24 godine od vojno-policijske akcije Oluja.

“Drage Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani diljem domovine i sveta, od srca vam čestitam Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!”, preneli su hrvatski mediji reči predsednice.

U organizaciji Srpskog nacionalnog veća uz učešće Incijative mladih za ljudska prava u Donjem Lapcu u Hrvatskoj biće održano komemorativno obeležavanje u spomen na ubijene i nestale tokom akcije "Oluja".

Na 24. godišnjicu "Oluje" Srpsko narodno veće objavilo je 12. izjavu sećanja i zajedno sa svim svojim županijskim, gradskim i opštinskim većima, traži minut ćutanja.

Kako je navedeno u saopštenju Srpskog narodnog veća, ovom izjavom iz godine u godinu oni izražavaju saosećanje sa svima onima koji ne zaboravljaju poginule članove porodice te komšije i prijatelje kojih više nema.

Više nevladinih organizacija iz Zagreba pozvalo je pre dva dana vlasti u Hrvatskoj da procesuiraju ratne zločine koji su se dogodili za vreme akcije "Oluja", uz ocenu da se u toj zemlji od poricanja i relativizacije ratnih zločina došlo do njihovog veličanja.

Za zločine u Oluji donete su samo dve osuđujuće presude (jedna pravosnažna) i to u Hrvatskoj, dok su u Hagu optužbi oslobođena trojica hrvatskih generala.

Upozoravaju da ratna retorika ni 24 godine od ratnih operacija u Hrvatskoj ne jenjava i pozivaju vladu i Sabor da zaustave militarizaciju društva, suoče se sa prošlošću i preuzmu odgovornost za ratne zločine tokom i posle Oluje.

Saopštenje su potpisali Centar za žene žrtve rata-ROSA, Centar za građansku hrabrost, Srpski demokratski forum iz Zagreba, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK iz Sarajeva i Ženska mreža Hrvatske i Žene u crnom iz Beograda.

XS
SM
MD
LG