Linkovi

Bela kuća: Obaveštavanje državnih službenika


Američke službe koje se bave istraživanjem krivičnih dela sumnjaju da su veliki sajber napad izveli hakeri iz Kine, koji možda imaju veze sa vladom u Pekingu...

Bela kuća je saopštila da će američka federalna vlada od ponedeljka početi da obaveštava skoro četiri miliona sadašnjih i bivših zaposlenih ukoliko su njihovi lični podaci - uključujući i osetljive podatke o tome koji nivo pristupa poverljivim infomacijama imaju - kompromitovani u velikom sajber napadu na agenciju koja obrađuje podatke o zaposlenima u državnoj službi.

Američke službe koje se bave istraživanjem krivičnih dela sumnjaju da su napad izveli hakeri iz Kine, koji možda imaju veze sa vladom u Pekingu.

Međutim, portparol Bele kuće Džoš Ernest nije direktno optužio kinesku vladu za napad, koji je otkriven još u aprilu, ali je podsetio da su američki zvaničnici izrazili značajne zabrinutosti zbog ponašanja u sajber-prostoru, kako Kine, tako i pojedinaca povezanih s Kinom.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei juče je pokušao da se distancira od umešanosti u napad, izražavajući nadu da će američka strana "biti manje sumnjičava, prestati da iznosi neosnovane optužbe, pokazati veće poverenje i učestvovati u saradnji".

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost i FBI pokušavaju da utvrde kolika je zaista šteta pričinjena ovim napadom.

XS
SM
MD
LG