Linkovi

Samit mladih afričkih lidera u Vašingtonu


Učesnici samita gromoglasno pozdravili predsednika Baraka Obamu
Učesnici samita gromoglasno pozdravili predsednika Baraka Obamu

Hiljade učesnika ovogodišnjeg samita “Mladi afrički lideri” u Vašingtonu pozdravile su juče gromoglasno američkog predsednika Baraka Obamu pred njegov rodjendan koji pada danas.

Predsednik Obama je pre šest godina lansirao inicijativu Mladi afrički lideri u znak podrške novoj generaciji afričkih preduzetnika, aktivista I državnih funkcionera.

Predsednik je rekao uzbudjenim okupljenima da, uprkos neverovatnim izazovima sa kojima je suočena pod saharska Afika, primećuje da se taj kontinent kreće napred.

“To je jedan od najbrže rastućih regiona u svetu, dom za srednju klasu koja će porasti na preko milijardu potrošača. Vi ste više povezani tehnologijom, pametnim telefonima no ikada ranije – kao što to mogu da primetim I ovde danas. Afrika šalje više dece u školu. Vi spašavate više života od virusa HIV I SIDE, te u većem obimu sprečavate smrtnost beba. I mada pred vama ima još posla u cilju rešavanja ovih izazova, današnja Afrika je mesto prosperiteta I prilika bez presedana.”

Predsednik je najavio novu podršku Korporaciji za milenijumske izazove, Američko afričkoj fondaciji za razvoj i Siti Fondaciji da pruže Afrikancima zajmove I poslovne prilike.

Preko 40.000 ljudi je ove godine podnelo molbe da postanu polaznici programa Mandela Vašington u okviru Inicijative mladih afričkih lidera – što je najbrojnija generacija polaznika do sada.

XS
SM
MD
LG