Linkovi

Bolja zdravstvena zaštita za veterane


Američki predsednik Barak Obama olakšao je američkim ratnim veteranima lečenje od post-traumatskog stresa – vrste mentalnog poremećaja koji je nekada bio tabu tema u društvu.

U redovnom obraćanju gradjanima, predsednik Obama je izjavio da Sekretarijat za pitanja veterana ukida svoju višegodišnju praksu kojom je vojnicima bilo otežano lečenje od post-traumatskog stresa.Veterani više neće morati da pruže dokaze o specifičnom dogadjaju koji je kod njih izazvao mentalni poremećaj.

Obama je istakao da će poboljšati zdravstvenu zaštitu za veterane, kao i da radi na tome da spreči pojavu beskućništva medju povratnicima sa ratišta.

Prema studiji vašingtonske RAND korporacije iz 2008, gotovo svaki peti veteran ratova u Iraku i Avganistanu prijavio je simptome post-traumatskog stresnog poremaćaj ili duboke depresije.

Nacionalni institut za mentalno zdravlje opisuje post-traumatski stres kao anksioznost koja se razvija posle zastrašujućeg iskustva, a karakterišu je česte uspomene na strašni dogadjaj, emocionalna otupelost i izlivi gneva.



XS
SM
MD
LG