Linkovi

Obama na odmoru, Peri u kampanji


Predsednik Obama proveo je prvu polovinu nedelje na turneji po srednjem zapadu.
Predsednik Obama proveo je prvu polovinu nedelje na turneji po srednjem zapadu.

U trenucima dok američki predsednik Barak Obama putuje ka ostrvu Martin Vinograd, gde će se sledećih deset dana odmarati, saznajemo više detalja o tome šta će predložiti kada posle praznika početkom sledećeg meseca bude govorio o zapošljavanju. Predsednik razmišlja o poreskim olakšicama za firme koje budu zapošljavale radnike, novim ulaganjima u obnovu puteva i fokusiranju na one koji su dugo bez posla.

Očekuje se da će predsednik Obama predložiti smanjenje deficita, ali i nešto izneneđujuće – novu rundu stimulativnog trošenja.

Ne možemo da priuštimo sebi da radimo jedno ili drugo, već moramo oba“

Dnevnik Vašington Post javlja da Obama u svom obraćanju planira da – kako bi stvorio radna mesta - pozove na novu potrošnju i poreske olakšice, što će po svemu sudeći naići na otpor njegovih republikanskih rivala, uključujući i guvernera Teksasa Rika Perija

Trošimo već dve i po godine u ovom velikom eksperimentu sa američkom ekonomijom i doživeli smo katastrofu“, smatra Peri.

Peri se u poslednje vreme ističe kao jedan od najglasnijih kritičara predsednika Obama. Ljubimac pokreta „Čajanka“ poznat je i po tome što nosi pištolj i kad džogira

Drugi amandman daje mi pravo da kad džogiram sa psom svojke ćerke, ukoliko nas napadne kojot, ja to mogu da rešim“.

Njegovi rivali za sada se suzdržavaju od napada.

Svi kandidati su dobrodošli u trku“, ocenila je Mišel Bakman, članica Predstavničkog doma iz Minesote.

Međutim, Perijev teksaški stil izazvao je negativne reakcije i kod demokrata i kod republikanaca.

Morate malo pažljivije da birate reči“, ocenio je predsednik Obama povodom jedne Perijeve izjave o predsedniku Federalnih rezervi Benu Bernankeu, a bivši savetnik predsednika Buša, republikanski strateg Karl Rouv kratko je primetio "Nesrećno rečeno."

I dok Peri sve više preuzima glavnu reč u kampanji republikanaca, predsednik Obama danas počinje svoj odmor na Martinom Vinogradu. Pobeći će ne samo od vašingtonskih letnjih vrućina, nego i od do sada najslabijih reultata u anketi o stanju ekonomije. Poslednje „Galupovo“ istraživanje pokazuje da tek svaki četvrti Amerikanac odobrava predsednikovo rukovođenje pitanjem koje je trenutno svima najvažnije.

XS
SM
MD
LG