Linkovi

Obama: Etiopija da omogući političke slobode


Američki predsednik se rukuje sa etiopskim premijerom u Adis Abebi, 27. jul 2015.
Američki predsednik se rukuje sa etiopskim premijerom u Adis Abebi, 27. jul 2015.

U okviru zvanične posete Africi, američki predsednik Barak Obama rekao je da su Sjedinjene Države i Etiopija „bliski partneri“ po mnogim pitanjima, ali je u isto vreme pozvao vlasti da dozvole novinarima i opoziciji slobodniji rad.

Ranije danas, na konferenciji za novinare sa premijerom Etiopije Hajlemarijamom Desalegnom, Obama je pohvalio etiopski ekonomske rezultate, ističući da su milioni ljudi u zemlji izbavljeni iz siromaštva, a zatim dodao da je Etiopija odigrala značajnu ulogu u borbi protiv ekstremističke somalijske grupe Al Šabab.

Američki predsednik je takođe rekao da je obavio “iskren razgovor” sa premijerom i da mu je poručio da bi otvaranje prostora gde bi se čuo glas novinara i opozicije “ojačalo, a ne sputalo” politiku vladajuće partije.

Hajlemarijam je rekao da je Etiopija posvećena poboljšanju ljudskih prava i sistema upravljanja. “Naša posvećenost demokratiji je prava, ne površna”, rekao je on.

Grupe za zaštitu ljudskih prava pozvale su Obamu da zatraži od Etiopije da sprovede reforme u zemlji gde vlada kontroliše 100 odsto mesta u parlamentu dok medije drži na kratkoj uzici.

Američki predsednik se tokom posete Adis Abebi sastanao sa liderima Kenije, Ugande, Etiopije i Afričke unije sa kojima je razgovarao o građanskom ratu u Južnom Sudanu.

Na pomenutoj konferenciji za novinare, Obama je rekao da je situaciji u Južnom Sudanu “mnogo, mnogo gora” i dodao da će Sjedinjene Države i zemlje istočne Afrike razgovarati na koji način se može postići mirovni dogovor. On je dodao i da su predsednik Južnog Sudana i opozicioni lideri do sada bili tvrdoglavi i da rade u svoju, a ne u korist njihove zemlje.

Barak Obama je prvi američki predsednik koji je posetio Etiopiju dok je još uvek u Beloj kući. U skladu sa današnjim bilateratlnim razgovorima, Bela kuća je najavila da Sjedinjene Države nameravaju da obezbede najmanje 40 miliona dolara pomoći za borbu protiv ekstremista u istočnoj Africi, što je dodatak na predloženih 465 miliona dolara za obuku, opremu i borbu protiv ekstremizma u Africi.

Ova pomoć je predložena pošto su zvaničnici Bele kuće oštro osudili napad bombom na hotel Džazira u Mogadišu u kojem je u nedelju poginulo 13 ljudi.

Obama će sutra posetiti sedište Afričke unije u Adis Abebi pred povratak u Vašington.

XS
SM
MD
LG